Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nemulţumiţi că au primit mai puţini bani la salarii din cauza sporurilor, unii angajaţi din personalul auxiliar şi asistenţi au protestat în curtea Spitalului Județean.
Câțiva dintre angajaţii SJU, mai exact 20 din 1200, s-au adunat miercuri dimineaţă, în jurul orei 9, în curtea spitalului, pentru a protesta împotriva reducerii sporurilor de la maxim la minim. Este vorba de asistenţi medicali şi personal auxiliar, infirmieri şi brancardieri din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), Medicină Legală şi Prosectură (Anatomie Patologică), unii susţinând că pe fluturaşul din luna martie aveau cu 600-700 lei mai puţin. Managerul Waldemar Murgu spune că au protestat doar aceste trei secţii şi nu se aştepta la acest eveniment spontan, fiindcă a purtat discuţii cu sindicatele în acest sens, precum şi cu medicii şi cu şefii de secţii: „Le-am explicat situaţia şi toată lumea a înţeles, în afară de cele trei secţii. E firesc, e dreptul lor să se manifeste în felul ăsta. Au protestat doar 20 – 30 de persoane din 1200. E vorba de o anumită categorie de sporuri, şi-anume, sporurile periculoase pe care le au anumite secţii, fiindcă unele sporuri sunt variabile şi altele sunt fixe. Unde am avut sporuri variabile le-am redus de la maxim la minim. De pildă, de la 15 la sută, am redus la 12 la sută sau unde a fost 50 la sută s-a redus la 30, dar cu menţiunea că toate sunt în limitele prevăzute de lege“.

De altfel, managerul SJU i-a invitat pe reprezentanţii protestatarilor în biroul său pentru a discuta civilizat cu ei, inclusiv liderul sindical Maria Galescu recunoscând că sporurile s-au acordat în limita legii. După protestul spontan din curtea Spitalului Judeţean, care a durat aproximativ o jumătate de oră, o parte dintre manifestanţi s-a deplasat la Consiliul Judeţean pentru negocieri. După mai bine de o oră de discuţii purtate în sala de şedinţe a Palatului Administrativ cu vicepreşedintele CJ, Flavius Nedelcea a declarat pentru Jurnal CS: „Sper că oamenii au înţeles despre ce este vorba, că trebuie să respectăm legea. Există un cadru legal care trebuie respectat. Deci există riscul să dea înapoi 30 la sută, iar managerul să fie sancţionat. Oamenii au înţeles că nu depinde de noi şi cred că totul e în regulă“.

Haideţi să spunem şi adevărul despre salarii!

Plata salariilor personalului Spitalului Județean de Urgență Reșița nu o face Consiliul Județean Caraș-Severin, doar plafonul sporurilor este stabilit prin lege ca raportat la bugetul instituției județene. Personalul medical de pe secțiile UPU și ATI din Spitalul Județean de Urgență Reșița a primit spor de condiții periculoase de 85% (plafon maxim), încadrându-se în pragul de 30% pentru că anul trecut, personalul din instituțiile de asistență socială nu a beneficiat de acest spor. Din 2019 intră în plată și sporul de condiții periculoase pentru personalul din DGASPC Caraș-Severin, astfel încât plafonul de maxim 30% din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin se depășește dacă nu scade nivelul sporurilor de condiții periculoase la SJUR de la 85% la 55 % (legea prevede un prag minim de 55% și unul maxim de 85%).

Salariul de bază al unui medic primar Gr. 5 ATI/UPU, anterior măririlor de salarii prevăzute de Legea nr. 153/2017, a fost de 5.987 lei, ajungând ulterior la 16.608 lei. Sporul de condiții periculoase de 85% s-a aplicat la salariul de bază, fără a include aici alte sporuri (ex, spor de noapte, gardă, tură etc.).

Anterior măririlor salariale amintite, salariul de bază al unui asistent medical UPU a fost de 2.430 lei, urcând acum la 5.800 lei, la care se adaugă sporul de condiții periculoase de 85%, aplicat până în 11.03.2019, ulterior acestei date sporul diminuându-se la valoarea de 55%.

Un medic primar, gr 5, la secţia Anatomie Patologică a avut un salariu de bază de 4.495 lei, iar după aplicarea Legii 153/2017 a ajuns la 20.234 lei, la care se adaugă sporurile. Şi atunci, când se mai reduc sporurile la astfel de salarii, este de înţeles de ce unii mai umblă cu băţul prin gardurile Spitalului Judeţean, Consiliului Judeţean

JCS-