Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Manifestările din Centrul Civic al Reşiţei au avut loc în faţa a sute de cetăţeni care au debordat de patriotism.

Duminică, încă de la ora prânzului, pe lângă angajaţii structurilor MAI veniţi să participe la ceremonialul militar şi religios organizat de către Primăria Reşiţa şi Centrul Militar Judeţean, s-au aflat de la copii până la veterani şi cadre militare în rezervă şi retragere.

Dacă cei mai mici au decis să-şi arate patriotismul desenându-şi tricolorul pe feţe, ceilalţi cetăţei au purtat fie o cocardă, fie o panglică tricoloră. După ce reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Silviu Hurduzeu a trecut în revistă trupele şi a primit salutul militar, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă. Despre însemnătatea Marii Uniri săvârşite la 1 decembrie 1918 au vorbit reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale.

„Acum 95 de ani, al doilea Reich german se prăbuşea pe frontul de vest. Apoi s-a înfăptuit unirea Banatului şi Ardealului cu ţara. 2013 este, cu atât mai mult acum, la 1 decembrie, un an despre care trebuie să spunem că, într-o altă arhitectură geopolitică, reuşeşte să creeze premisele ca toţi românii, de la Nistru până la Tisa, să facă parte din Europa unită. Din nefericire, mai puţin cei din Bucovina de Nord, pentru că Rusia fără Ucraina este doar un stat, iar Rusia cu Ucraina rămâne un imperiu. Fraţii noştri din Moldova, din Voivodina şi de pe Valea Timocului vor fi parte a aceleiaşi Europe unite. La mulţi ani compatrioţi! Avem de ce să fim mândri că suntem români”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Ulterior, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a dat citire mesajului premierului României, Victor Ponta. La fel, primarul Mihai Stepanescu a ţinut să marcheze importanţa istorică a Zilei Naţionale. După ceremonialul militar finalizat prin defilarea structurilor MAI, pe scena din Centrul Civic s-a desfăşurat un spectacol folcloric susţinut de artişti şi ansambluri din Banat.

Flavius Rotariu