Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prima zi a săptămânii s-a dovedit una de foc pentru pompierii cărăşeni, care au fost solicitaţi să intervină în gestionarea mai multor evenimente produse pe teritoriul judeţului.

Prima solicitare a venit în jurul orei 10.00, din partea locatarilor unui bloc din Caransebeș. În urma furtunilor care s-au abătut asupra județului pe parcursul sfârșitului de săptămână, la blocul respectiv s-au desprins unele elemente din acoperiș și amenințau să se prăbușească. Un echipaj al Detașamentului Caransebeș a intervenit pentru eliminarea pericolului, pompierii îndepărtând prin podul blocului plăci de azbest de pe o suprafață de aproximativ 7 metri pătraţi.

În jurul orei 16.00, a fost anunțat un incendiu izbucnit la un autoturism în Petroșnița. Au intervenit tot pompierii militari din cadrul Detașamentului Caransebeș. Incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric, iar autoturismul a fost distrus în proporție de 90%.

Șase ore mai târziu, echipajul de la Punctul de Lucru Băile Herculane a intervenit de urgență pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la alt autoturism, în Plugova. Autovehiculul a fost avariat în proporție de 40% în urma incendiului care, se pare, a fost provocat de folosirea intenționată a unei surse de aprindere.

Ultima intervenție a zilei a fost a Detașamentului de Pompieri Reșița, la ora 23.00, când două echipaje cu autospeciale s-au deplasat de urgenţă la Văliug, unde ardea podul unei case. Prima parte a intervenţiei a fost asigurată de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Văliug care, până când au ajuns pompierii militari, au reușit localizarea incendiului. Flăcările se manifestau violent și exista pericolul propagării la întreaga casă și la anexele învecinate. Intervenția a fost îngreunată de fumul dens și înecăcios degajat de materialele depozitate în podul casei, dar și de faptul că acoperișul de tablă al casei a trebuit consolidat înainte de începerea operațiunilor de stingere.

Din fericire, incendiul nu s-a soldat cu victime, iar pentru limitarea pagubelor toate bunurile au fost scoase din locuinţă. Au ars aproximativ 3 metri cubi de lemn, materiale textile, două suluri de vată minerală și mobilier, și au fost afectate de incendiu tavanele din dormitor și hol. Cel mai probabil, focul a pornit de la un scurtcircuit electric, iar pagubele au fost estimate undeva la 10.000 lei, fiind salvate bunuri valorând aproximativ 170.000 lei.