Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Muşcăturile acestor insecte pot avea efecte grave, o parte dintre cei muşcaţi până acum dezvoltând complicaţii.

Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică judeţeană, de la începutul sezonului în care căpuşele „activează“ devenind periculoase pentru cei ce au activităţi în natură, în lunile aprilie şi mai, 83 de persoane din Caraş-Severin au fost muşcate.

În perioada amintită, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa s-au prezentat 50 de persoane cu asemenea simptome, iar dintre ele 15 au fost internate la secţii de Boli infecţioase pentru prevenirea unor posibile complicaţii.

La Centrul de Primire Urgenţe al Spitalului Caransebeş au fost înregistrate circa 30 de persoane cu simptome similare şi în Oţelu Roşu au fost înregistraţi şase pacienţi. Medicii de la spitalul din Moldova Nouă au tratat opt cazuri, în timp ce colegii lor de la Oraviţa, 11.

„Muşcăturile acestor insecte şi resturi rămase în epidermă pot fi cauza unor complicaţii grave. Este recomandată solicitarea de ajutor specializat pentru cazuri de acest gen. Una dintre complicaţii este contactarea bolii Lyme, boală infecţioasă transmisă omului prin muşcătura de capuşă, deşi nu toate capuşele sunt purtătoare ale bacteriei“, precizează medicii DSP.

„Unii dintre cei muşcaţi preferă să se trateze «tradiţional». Sunt sfaturile pe internet care nu reprezintă opinii ale specialiştilor. Nu aş recomanda tratamentele de altă natură decât cele medicale. Este indicat să se meargă la o cameră de gardă, serviciu de urgenţă în cazul dubiilor sau al simptomelor”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.