Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu toţi cetăţenii de altă naţionalitate respectă prevederile legale atunci când decid să muncească, să studieze sau să locuiască pe teritoriul judeţului nostru. Prin urmare, Biroul pentru Imigrări Caraş-Severin a sesizat, pe perioada anului trecut, mai multe cazuri de acest fel. Cei prinşi cu musca pe căciulă au trebuit să se supună măsurilor luate.

Activitatea desfăşurată pe linia combaterii şederii şi muncii ilegale a străinilor are la bază cooperarea inter-instituţională dintre Biroul pentru Imigrări Caraş-Severin şi celelalte structuri de Ordine şi Siguranţă Publică locale: Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ), Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), dar şi cu structuri guvernamentale: Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În acest sens, au fost încheiate protocoale care stabilesc cadrul legal pentru desfăşurarea acţiunilor comune în domeniul combaterii migraţiei ilegale şi a muncii la negru a străinilor.

În cursul anului 2011, în urma activităţilor specifice, au fost depistaţi 50 străini în situaţii ilegale, dintre care unul desfăşura muncă la negru. Prin urmare, 23 de străini au primit decizii de returnare, fiind obligaţi să părăsească teritoriul României, în termenul acordat, alţi nouă au beneficiat de prelungirea dreptului de şedere, întrucât îndeplineau condiţiile legale. Pentru un cetăţean străin a fost interzisă îndepărtarea, conform prevederilor legale, un altul a primit comunicare de părăsire a teritoriului României, având drept de şedere în spaţiul Schengen şi alt străin a fost condus cu escortă la Centrul de Luare în Custodie Publică Arad, până la efectuarea returnării.

Un număr de 15 străini depistaţi cu şedere ilegală, în urma verificărilor efectuate, au solicitat accesul la procedura de azil. De asemenea, a mai fost aplicată o interdicţie de intrare în România, pentru o perioadă de un an.

Flavius Rotariu