Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ajunsă la ediţia a XXX-a, manifestarea culturală „Reşiţa în zece dimensiuni“ debutează luni. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universităţii Eftimie Murgu din municipiu.

Vor lua cuvântul prof. Horaţiu Vornica, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, organizatorul manifestării culturale, precum şi prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative a UEM Reşiţa. Joi, 20 octombrie, la Centrul de Carte „Banatica“, va avea loc, începând cu ora 18.00, vernisajul expoziţiei de carte Mihail Sadoveanu, prezentată şi realizată de criticul şi publicistul Gheorghe Jurma.

Jumătate de oră mai târziu, în foaierul sălii de spectacole a Casei de Cultură din Reşiţa va avea loc un alt vernisaj, de această dată, cel al pictorului Ilie Telcean, din Arad. De la ora 19.00, în Sala Albastră, din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, Radu Cernătescu, Anton Georgescu, Gheorghe Jurma, Iacob Roman şi Gheorghe Zimcescu vor dezbate tema „Mitologia Oraşului“. De la aceeaşi oră, pe scena Casei de Cultură îşi vor da concursul ansamblurile folclorice „Bocşana“ şi „Datina Cărăşană“, alături de instrumentiştii Rică Vulpe şi Adrian Constantin, şi soliştii vocali: Dorina Panga, Andreea Stoicănescu, Elena Cozîltea şi Ştefan Isac.

Vineri, de la ora 12.00, în Sala Albastră, din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, se lansează volumul „Oraşul cu poeţi“, lucrare antologică apărută la Editura „TIM“ 2011, realizată de Gheorghe Jurma. Prezintă dr. fil. Liubiţa Raichici. În aceeaşi locaţie, dar de la ora 18.00, are loc manifestarea complexă „Spiritualitate şi tradiţie în Banat“.

Acţiunea este completată de următoarele evenimente culturale: vernisaj de expoziţie de icoane pe sticlă, prezintă lector univ. dr. N. Tănase; „De la literă la duh“, expoziţie de carte veche bisericească; şi prezentarea volumului „Fiinţă eternă, fiinţă finită“, de Edith Stein.

Sâmbătă, 22 octombrie, în Sala Albastră, are loc simpozionul cu tema „Aspecte terapeutice în diabetul zaharat de tipul I şi II“, acţiune organizată de Clubul „DIA“. De la ora 22.00, în Clubul „Bambbo“ din Reşiţa, tinerii sunt aşteptaţi la o seară recreativă, anunţă organizatorii evenimentului. Duminică, 23 octombrie, cei mici sunt aşteptaţi la Palatul Cultural din Reşiţa, unde, începând cu ora 11.00, va fi pus în scenă spectacolul „Dănilă Prepeleac“. Din distribuţie fac parte: Marius Tudor, Adina Tismonari, Sorin Fruntelată, Cristina Koning şi Florin Ibraşi. Jumătate de oră mai târziu, în sala de expoziţii a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa are loc vernisajul „Viaţa şi drumurile lutului“, o expoziţie de ceramică realizată de Nely Vadas. De la ora 19.00, tot la Palatul Cultural, se pune în scenă piesa de teatru „Casa de pe graniţă“, de Slavomir Mrozek. Luni, 24 octombrie, la galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură, poeta Liubiţa Raichici îşi lansează volumul „Sîrbeşte, într-o limbă necunoscută“, iar de la ora 17.00, în Sala Albastră, din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, are loc acţiunea cu titlul „Clubul tinerelor fete“.

Potrivit organizatorilor, reşiţenii sunt aşteptaţi luni seara, de la ora 19.00, la Casa de cultură, unde se va juca comedia „Puşlamaua“. Marţi, 25 octombrie, cu prilejul „Zilei Forţelor Armate“, de la ora 11.00, în sala mare de conferinţe a Casei de Cultură, reşiţenii au întâlnire cu istoricul şi scriitorul col.(r.) Liviu Groza.

O oră mai târziu, la universitatea reşiţeană are loc sesiunea de toamnă a filologilor, avându-l ca invitat pe prof. univ. dr. Vasile Frăţilă, de la Universitatea de Vest Timişoara. Spre seară, de la ora 17.00, în Sala Albastră, se va acorda titlul de „Senior al Culturii Caraş-Severinene“ unor personalităţi ale culturii din acest colţ de ţară. Miercuri, 26 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Albastră, are loc dezbaterea cu tema: „Repere istorico-arhitecturale din Banat în perspectiva turismului cultural“, iar de la ora 19.00 va avea loc manifestarea „Repere culturale cărăşene“.

Joi, 27 octombrie, elevii Liceului „Traian Lalescu“ se vor întâlni cu scriitorul Nicolae Sârbu, urmând ca de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa să fie lansate volumele: „Poeţi din Caraş-Severin“ şi „Vitralii Sparte“. Ediţia din acest an a manifestării „Reşiţa în zece dimensiuni“ se încheie vineri, 28 octombrie, cu lansarea volumului „Dunărea şi Clisura“, semnată de dr. Mircea Meilă.