Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Medicina dentară a fost văduvită de fonduri pentru consultaţii şi tratament gratuite.Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică, astfel că medicii dentişti nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora.

Medicii dentişti susţin că România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii. În luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 de procente, pentru ca în aprilie să devină zero. În unele judeţe, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte judeţe primesc 200 de lei. Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporţie de 40 – 60%.

De la 1 aprilie, toată lumea va plăti atunci când merge la stomatolog, au mai arătat medicii dentişti. În fapt, segmentul stomatologie este destul de văduvit în judeţ, mai ales pe partea de urgenţă. Cazurile grave sunt trimise, de obicei, Clinicii de chirurgie maxilo-facială din Timişoara, iar în cazul în care vă apucă durerea de măsele în timpul nopţii (mai ales în weekend), aveţi de aşteptat.

„Domeniul stomatologiei este unul cu probleme în Caraş-Severin. Nu avem cabinete de urgenţă, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, unde au fost demarate lucrările pentru acel cabinet în cadrul UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe – n.r.), nu sunt medici“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Pe site-ul oficial al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a fost afişat un comunicat semnat de preşedintele-director general al instituţiei, Tudoriţa Nicula, în care se specifică: „Având în vedere sumele pe domenii de asistenţă medicală aferente lunii aprilie 2013 şi faptul că nu au fost aprobate fonduri pentru asistenţa medicală stiomatologică, CJAS se află în imposibilitatea încheierii de acte adiţionale pentru contractele de furnizare a serviciilor pentru această lună“. În ceea ce priveşte contractarea pentru medicină dentară pentru întreg anul 2013, termenul de depunere a dosarelor de contractare este momentan suspendat. Semnarea contractelor pentru furnizorii de alte servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale va avea loc în data de 30 aprilie a.c.

Flavius Rotariu