Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproximativ 2.200 de momeli vor fi împrăştiate în judeţ pentru a preveni apariţia şi răspândirea bolii.

Vulpile din Caraş-Severin vor fi vaccinate antirabic atât manual, cât şi cu ajutorul unor momeli cu vaccin, aruncate dintr-un avion. Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, şi se derulează pe tot parcursul lunii în judeţul nostru.

Momelile sunt făcute dintr-o pastă de peşte, iar mai apoi sunt congelate până în momentul în care sunt amplasate în teren. Imediat ce se dezgheaţă, acestea emană un miros care atrage animalele. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, dr. Radu Tătaru, administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale pe kilometru, din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. În schimb, administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Caraş-Severin prin amplasarea directă a acestora la vizuină. Distribuirea vaccinului pe teritorii locuite (în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate) este interzisă. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se va efectua campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe de informare şi de avertizare), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.

La minimum 45 de zile de la finalizarea acestei campanii se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

Anul acesta, în Caraş-Severin au fost înregistrate patru focare de rabie la vulpe, în zona Rusca Teregova.