Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministerul Agriculturii pregătește o finanțare care să vină în sprijinul producătorilor agricoli care vor să achiziționeze teren.

Dacă luăm la pas satele din Caraş-Severin, nu cred că există o localitate în care să nu găseşti pământ de vânzare. Pe nimeni nu mai interesează să lucreze pământul, iar cei în vârstă pot vinde cât vor, cui vor, pe cât vor. Statul vine în sprijinul celor care vor să cumpere, nu doar să vândă.

Credit garantat 80% pentru achiziția de terenuri agricole! Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze dezvoltarea afacerilor în domeniul producției vegetale și zootehnice. Astfel, propune o ordonanță de urgență care prevede modificarea procentului maxim de garantare și destinația creditelor pentru care se acordă garanții, de la 50% la 80%!

Atenție însă! MADR își propune să reducă și limitarea achiziției de teren agricol pentru care se acordă garanții de la stat, la achiziție, la 250 de hectare. Înainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Prin modificarea definiției, vor putea beneficia de garanții guvernamentale persoanele fizice și juridice care dețin în folosință sau proprietate, în condiţiile legii, o exploatație agricolă, sau de acvacultură, conform declarațiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 250 ha în proprietate.

Astfel, se garantează până la maximum 80% din valoarea creditelor acordate de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți.

Potrivit unei statistici realizate în 2016 de Agenția Domeniilor Statului, cea care concesionează sau arendează suprafețele de teren deținute de stat, în Caraș-Severin, cea mai mare companie implicată în investiții agricole este Bardeau Holding, ce deține 2.623 de hectare de teren arabil în Berzovia, Răcășdia, Măureni, Grădinari sau Berliște. Nu departe de compania austriacă se regăsesc cei de la Banat Farming, care lucrează 2.395 de hectare (unele preluate de la persoane fizice), situate, în principal, în jurul Oraviței. În județul nostru însă, nu doar companiile dețin suprafețe importante de teren agricol, ci și investitori persoane fizice, așa cum este cazul lui Vasile Sauca din Buchin, proprietar a 1.683 de hectare de teren. Toate aceste date converg către o singură concluzie: pe suprafața Caraș-Severinului se poate face agricultură performantă.