Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luna iunie a fost una încărcată de amenzi împărţite de inspectorii ITM, în special pentru cele 13 persoane găsite muncind fără contract.  Nu mai puţin de 248.500 de lei este totalul amenzilor aplicate de către inspectorii de muncă din judeţ, cu prilejul efectuării unui număr de 190 de controale, dintre care 99 pe relaţiile de muncă, iar 91 vizavi de securitate şi sănătate.

Cea mai mare parte a totalului de amenzi este acoperit de cele aplicate pentru munca la negru. 140.000 de lei au încărcat contabilitatea unui număr de şapte firme prinse că practică această formă abuzivă de relaţii de muncă, având domenii de activitate: comerţ, pază şi protecţie, construcţii, întreţinere şi reparare autovehicule, colectare-selectare deşeuri. În aceste condiţii, au fost găsite lucrând fără contract 13 persoane.

În total, cu tot cu munca la negru, sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă au cumulat 209.500 lei, alţi angajatori fiind sancţionaţi pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă sau încălcarea termenului legal de transmitere a acestuia prin Revisal, neacordarea repausului săptămânal, dar şi nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii ITM cu prilejul altor controale.

La capitolul securitate şi sănătate în muncă (SSM), valoarea amenzilor a ajuns la 39.000 lei, aplicate în principal pentru lipsa fişelor de lucru pentru echipamentele de muncă, pentru lipsa examenului medical suplimentar, omiterea semnalizării de securitate, lipsa autorizaţiei de funcţionare vizavi de SSM etc.

La final de controale, au fost dispuse 308 măsuri pentru remedierea neregulilor găsite. Inspectorii ITM au fost anunţaţi vizavi de opt accidente, soldate cu două decese şi şase cazuri de incapacitate temporară de muncă. Din aplicaţia electronică Revisal, la angajatorii din judeţ figurează 54.092 de salariaţi activi, 59.905 de contracte individuale de muncă în derulare (dintre care 52.566 pe perioadă nedeterminată şi 7.339 perioadă determinată). În luna iunie, Inspectoratul Teritorial de Muncă a luat în evidenţă 389 zilieri, a înregistrat 63 contracte colective de muncă şi patru acte adiţionale de modificare sau prelungire a acestora.