Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimele zile, reşiţenii şi-au dovedit spiritul civic, aşteptând la rând să-şi achite dările către bugetul local.

Chiar dacă au avut trei luni la dispoziţie pentru a-şi achita birul local, mulţi dintre reşiţeni au aşteptat ultimele zile pentru a lua cu asalt ghişeele celor de la Impozite şi Taxe. Şi chiar dacă nu toată ziua a fost îmbulzeală, au fost momente în care fluxul cetăţenilor veniţi să-şi plătească dările a fost unul continuu.

Potrivit lui Ion Florin Brabete, şeful Direcţiei de Impozite şi Taxe din subordinea Primăriei Reşiţa, în ultima săptămână au trecut pragul ghişeelor mai mulţi cetăţeni decât de obicei. Şi dacă în mod obişnuit sunt emise, în medie, o sută de chitanţe zilnic, în ultima săptămână această medie a crescut dincolo de 200-300. Astfel, dacă încasările medii zilnice urcau spre 40.000 de lei, în aceste zile au tins spre 100.000 de lei.

Din cauza greutăţilor materiale, multe dintre persoanele juridice îşi lasă plata, dacă se poate, pe ultima zi. Iar ziua de 31 martie a fost de trei ori ultima zi la Impozitele şi Taxele reşiţene. Asta pentru că până atunci puteau fi plătite impozitele şi taxele locale fără majorări, tot până atunci cei care achitau integral impozitul puteau beneficia de o reducere de 10%, şi tot până atunci cei care aveau restanţe din anii precedenţi puteau scăpa de plata majorărilor de întârziere. Şi fără păcăleală, începând din 1 aprilie, la vechile majorări de întârziere (aplicate acolo unde este cazul) se mai adaugă câte unele de 2% pe lună sau pe fracţiune de lună. Aşadar, fie că achitaţi pe 1 aprilie, fie pe 30, majorarea va fi aceeaşi. Trebuie spus că majorarea nu se aplică pe întregul impozit datorat anului 2014, ci doar pentru jumătatea aferentă primului semestru, care trebuia achitată până în 31 martie. Jumătatea aferentă celui de-al doilea semestru al anului trebuie achitată până cel târziu în data de 30 septembrie.

Şi dacă reşiţenii dornici de tehnică informatizată pot afla on-line cât au de plată, dacă urmează câteva proceduri iniţiale, iată că în clipa de faţă se lucrează la implementarea unui sistem care să permită şi achitarea acestora on-line.

Antoniu Mocanu