Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Locurile de muncă, salariile decente şi transportul civilizat ar trebui să fie priorităţile municipiului.

Campania electorală încă nu a început iar până la alegeri mai e. Scrutinul este însă suficient de aproape pentru ca aspiranţii la fotoliul de primar să înceapă deja „duelul” declaraţiilor privind obiectivele pe care şi le propun. Ce spun candidaţii aflăm din conferinţele de presă. Ne-am dorit însă să cunoaştem părerile oamenilor simpli. Şi, cu siguranţă, candidaţii sunt curioşi să afle ce-am aflat noi vorbind cu cetăţenii.

Şi aleşii, şi oamenii vorbesc despre parcul industrial, văzut cândva drept salvarea Reşiţei. Dar simplul cetăţean Bogdan Lolea ne-a vorbit despre parcul industrial ca despre un loc unde… pasc vacile. Şi nu-l putem contrazice de vreme ce are sălaşul în zonă. Tânărul de 20 de ani vrea să-şi deschidă o fermă, ceea ce înseamnă că nu vrea să plece din ţară. Au plecat însă prietenii lui şi nu s-ar întoarce din cauza altor probleme cu care se confruntă oraşul şi anume lipsa locurilor de muncă şi salariile mici. „Eu vreau să rămân în ţară pentru că sper la mai bine. În ce priveşte parcul industrial, cred că managementul n-a fost bun. Cred că alţi oameni la conducerea oraşului ar putea aduce ceva nou”, au fost cuvintele tânărului de 20 de ani.

Am discutat și cu alţi cetăţeni simpli care ne-au spus părerile lor. Oamenii îşi doresc condiţii decente de viaţă, ca să nu mai fie nevoiţi să plece din ţară. Ştiu asta şi cei care conduc sau vor conduce destinele oraşului. Dar parcă nu strică să li se reamintească dacă ţinem cont de cât de vechi sunt problemele Reşiţei, pe care oamenii simpli le simt atât de dureros în vieţile lor. Ştie asta şi Alid Avram, care apreciază paşii importanţi pe care Caransebeşul îi face în privinţa locurilor de muncă. Tânărul de 33 de ani ne-a semnalat şi alte probleme cu care confruntă Reşiţa şi nu numai. „E multă birocraţie peste tot în ţară. Nu mi se pare normal să umbli zile întregi pentru un simplu act. Nu zic să fie şi la noi ca-n Germania dar măcar să meargă mai repede. Pe deasupra, eu sunt şi şofer iar drumurile din oraş mi se par foarte proaste”, ne-a spus Alid.

Problema locurilor de muncă ne-a fost semnalată şi de Marian Colojoară. „E bine că avem parc industrial, dar ar fi şi mai bine dacă în parc ar fi investitori. Trebuie găsite soluţii pentru ca Reşiţa să devină atractivă pentru investitori. Am prieteni plecaţi la muncă în Italia sau Spania şi care-mi spun că s-ar întoarce dacă salariile ar fi decente. Nu le trebuie lux dar 250 de euro nu ajung pentru un trai minim”, au fost cuvintele contabililului de 53 de ani. Acesta a punctat şi lucrurile bune care se petrec în oraş. În opinia sa, oraşul e curat iar drumurile principale se prezintă bine. Dar marile probleme rămân.

Părerea sa este împărtăşită şi de Ion Voina. Acesta consideră că locurile de muncă sunt puţine şi plătite slab. Totodată, bărbatul de 41 de ani, fără ocupaţie, se arată pesimist asupra viitorului. „Ar trebui găsită o soluţie ca să vină investitorii. Am mulţi prieteni plecaţi şi care nu s-ar mai întoarce la condiţiile din ţară. Sincer, nu cred că se vor schimba prea multe nici pe viitor”, a spus dl. Voina.

Dan Micuci ne-a semnalat problema transportului în comun. „Tramvaiele ar trebui reintroduse sau măcar să fie troleibuze. Graficul ar trebui gândit în aşa fel încât mijloacele de transport să circule la fiecare zece minute, nu să aşteptăm jumătate de oră. Unii oameni se grăbesc să ajungă la serviciu”, ne-a spus pensionarul de 43 de ani. Dl. Micuci a vorbit şi despre necesitatea de locuri de muncă plătite decent deoarece, în opinia sa, nevoia îi împinge pe unii oameni să fure pentru a putea trăi.