Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nu este o glumă! Șeful administrativului reșițean vrea 20 de puncte de colectare selectivă subterane și alte 200 supraterane, care vor fi realizate din fonduri locale.

Aleșii reșițenilor au redus subvenția pe tona de gunoi, acordată operatorului de profil, din banii urbei. „Noi am avut o subvenție de 80 de lei pe tonă, ca obligație a poluatorului, introdusă în ianuarie anul acesta, și la demersurile pe care le-am făcut și noi, și alte UAT-uri (unități administrativ teritoriale – n.r.) la Ministerul Mediului, de luna trecută s-a prelungit termenul de la care se plătește această sumă și am coborât de la 189 de lei la 109 lei pe tonă, spune Ioan Popa, primarul municipiului Reșița. E un lucru bun că am mai primit un pic de oxigen, însă nu trebuie să ne lase să stăm relaxați pentru că până la urmă e un lucru just: trebuie să reciclăm, trebuie să adunăm selectiv plastic, aluminiu, sticlă, hârtie și cartoane, și așa mai departe. Săptămâna trecută am avut o discuție la Oradea cu Ilie Bolojan (primarul municipiului – n.r.) și vom prelua de la dânșii un proiect de hotărâre de consiliu local prin care să dăm înapoi asociațiilor 10% din ce colectăm selectiv. Această cointeresare a funcționat și funcționează foarte bine la Oradea, cu alte cuvinte cuantificăm cât se adună selectiv de la fiecare asociație de locatari și se returnează o parte din sumă pe care o pot utiliza în ce scop doresc dânșii“.

Procesul de colectare selectivă „merge peste așteptările mele, însă dacă nu ai o cointeresare, nu poți să te aștepți ca pe termen lung ea să funcționeze, crede Popa. Brantnerul, în mare, colectează selectiv. Însă Brantnerul mai are zile numărate în Reșița pentru că operarea pe Reșița a fost câștigată, e într-un proces care se va finaliza în câteva luni“.

Pe roatele selecției

Totuși, la capitolul deșeuri, autoritățile reșițene au planuri mari. „Tot despre gunoaiele selective sau neselective, noi am așteptat ca între cele șapte proiecte pentru care am depus SF-uri (studiile de fezabilitate – n.r.) la Ministerul Dezvoltării, să primim bani și pentru cele 20 de puncte de colectare subterane și 200 supraterane, ne dezvăluie edilul. Din păcate nu au fost prinse în planul de finanțare! Asta ne va determina ca, în cel mai scurt timp, să începem să le facem pe resursele noastre. După ce vom face, de exemplu, locurile de colectare selectivă închise, cu cartelă de acces, atunci ne va fi mult mai simplu să urmărim gestiunea lor, oamenii care depun gunoaiele dintr-o zonă să știe că acolo nu intră nicio altă persoană care nu are ce să caute acolo, pe de o parte, pe de altă parte că nu intră să depună gunoi persoanele din altă zonă. Pentru că poți să ai și problema asta: cineva depune gunoi neselectat, dar într-o altă zonă decât cea în care locuiesc. Atâta timp cât vom avea îngrădită zona și cartele, atunci lucrurile vor fi mult mai simple“.

Dealul Lupacului, încotro?

Primarul Ioan Popa explică: „La haldină, din datele pe care le avem, se pare că s-a dat o amendă destul de sănătoasă operatorului, târziu, dar mulțumesc celor de la Garda de Mediu că în sfârșit – mai bine mai târziu decât niciodată – s-au gândit să ia măsuri serioase acolo. Din câte am înțeles eu, din 5 septembrie nu vor mai putea opera. Eu sper să ne recuperăm deponeul care este în proprietatea noastră și a fost utilizat de oricine altcineva din județ în afară de Reșița și să putem să operăm noi pe deponeul respectiv“.

Ce se va întâmpla cu gunoaiele existente acolo, de care operatorul trebuie să scape într-un fel sau altul, „nu cunosc, nu am date, am înțeles că există tot felul de proiecte cu chinezii, eu le doresc mult succes“, a încheiat primarul.