Caraş-Severin, Romania

Mihai Stepanescu si Lazar Manojilovici

În ceea ce priveşte dezvoltarea unor relaţii în domeniul economic, în cadrul întrevederii avute cu Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ, şi cu Octavian Ţunea, prefectul judeţului, Excelenţa Sa a declarat: „Am venit cu multă energie în acest sens. Ne dorim o colaborare transfrontalieră în avantajul ambelor părţi. Un accent deosebit se va pune în special în domeniul economic, astfel ca valoarea schimburilor comerciale să crească simţitor“.

Vizita diplomatului sârb are un rol deosebit, în viziunea prefectului, care a ţinut să precizeze că în Caraş-Severin trăieşte 27% din populaţia de etnie sârbă din România. De asemenea, judeţul are patru localităţi cu învăţământ integral în limba sârbă şi alte cinci cu învăţământ parţial în această limbă. „În Caraş-Severin funcţionează la ora actuală nouă firme sârbeşti, ceea ce înseamnă locul 16 într-un top al firmelor cu capital străin“, a mai declarat Ţunea.

În viziunea celor două părţi, pentru dezvoltarea relaţiilor existente ar putea fi necesară deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. „Există deja depuse două proiecte care prevăd acest lucru, la Grădinari şi la Iam, însă, ne focusăm atenţia pentru depunerea de proiecte pe Strategia de dezvoltare a Dunării, prin construirea unor poduri, unul la Socol şi unul peste Dunăre, probabil în zona Moldova Nouă. Trebuie să profităm de aceste oportunităţi, pe care le au doar cei de la Bratislava în jos“, spunea preşedintele CJ, după cum se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Au avut loc mai multe întrevederi între diplomatul sârb şi reprezentanţii municipalităţii reşiţene. Într-una dintre acestea, la Biserica Sârbă Ortodoxă, Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, i-a înmânat titlul de cetăţean de onoare al municipiului prof.univ.dr. Radmila Milentievici, pentru întreaga activitate umanitară desfăşurată până în prezent şi pentru sprijinul acordat comunităţii sârbe din municipiu. Milentievici, fost ministru în Serbia, şi-a luat masteratul la Universitatea din Chicago, doctoratul la cea din Columbia, fiind în prezent şi profesor la New York. În ultimele două decenii s-a dedicat întru totul activităţii umanitare, ajutând din fonduri proprii, cu peste un milion dolari, instituţiile ştiinţifice, culturale şi religioase din Serbia, SUA, Franţa şi România.

Antoniu Mocanu