Caraş-Severin, Romania

Astfel, dacă documentul iniţial prevedea acordarea facilităţii tuturor persoanelor care au vârsta mai mare de 95 de ani, pragul a fost coborât până la 90 de ani.

Potrivit hotărârii consiliului local, persoanele care au vârsta cuprinsă între 90 şi 99 de ani beneficiază de un premiu anual în cuantum de 250 de lei, iar cele care ajung să treacă de pragul de 100 de ani, de un premiu de 300 de lei. Cu condiţia evidentă de a avea domiciliul pe raza municipiului Reşiţa.

Trebuie totuşi menţionat faptul că premiul nu este acordat din oficiu, ci la solicitarea persoanei care întruneşte condiţiile de vârstă. Aceasta trebuie să prezinte la Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor – Compartimentul de Stare Civilă, următoarele acte doveditoare: certificatul de naştere şi cartea de identitate, ambele în original şi copie, pentru a demonstra vârsta şi domiciliul. Acordarea acestor premii se va face într-un cadru festiv, iar cheltuielile ocazionate de eveniment vor fi suportate de bugetul local, în limita fondurilor disponibile.

Potrivit primarului Mihai Stepanescu, „nu este un efort exagerat de mare, chiar ţinând cont de bugetul pe care-l avem“, fiind vorba despre un număr mic de beneficiari. În Reşiţa sunt, în clipa de faţă, în jur de 50 de persoane care au trecut de 95 de ani.

Antoniu Mocanu