Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un act normativ ar putea aduce, „pe tavă“, o modalitate de sustragere a materialului lemnos.La finalul anului trecut a fost emis un ordin al ministrului Mediului şi Pădurilor, în care a fost inserată şi o modificare a metodologiei de verificare ale produselor silvice accidentale (doborâturi de vânt, în urma unor inundaţii, arbori căzuţi etc).

„În Ordinul 3814 din 2012 se precizează faptul că şeful de ocol care asigură administrarea sau serviciile silvice are obligaţia ca, în termen de cinci zile, să notifice structura teritorială, adică pe noi, pentru eliberarea autorizaţiei de valorificare a produselor accidentale. Astfel, noi, în acest termen, avem posibilitatea să mergem şi să verificăm respectivele lucruri. Nu ne opreşte nimeni să verificăm, pe fiecare ocol, toate problemele legate de respectarea regimului silvic, inclusiv modul în care au fost puse în valoare aceste produse accidentale sau dacă au fost, ca să spun aşa «forţate»“, ne-a declarat Romel Buzescu, şeful Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Caraş-Severin.

Potrivit regulamentului în vigoare, structurile silvice au obligaţia de a trimite, trimestrial, situaţia produselor amintite, autorizate şi valorificate. Or, din pricină că personalul Inspectoratului este limitat, verificările nu pot fi făcute în totalitate şi la timpul necesar. Acest lucru poate lăsa loc de fraude, în sensul că masa lemnoasă recoltată să fie declarată ca „produs accidental“, lucru acceptat, în teorie, de către şeful ISV: „Suntem puţini pentru a acoperi toată suprafaţa judeţului pentru verificări. S-ar putea încerca eludarea legii. Verificăm prin sondaj, dar, până acum, produsele accidentale erau reprezentate de câte trei arbori, undeva, pe un vârf de munte… Se pierdea foarte mult timp pentru verificări, dar acum mergem doar unde considerăm că ar fi suspiciuni. Oricum, anul trecut, numărul infracţiunilor a scăzut drastic faţă de cel anterior“, a mai precizat Buzescu.

Flavius Rotariu