Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Românii care au în nume litere de genul ă, î, ş, ţ, îşi vor citi numele corect în paşaport.

Începând cu data de 8 august, a.c., în paşapoartele românilor vor fi introduse diacriticele (caracterele româneşti – ă, î, ş, ţ, â), atât în ceea ce priveşte numele posesorului, cât şi referitor la celelalte date care sunt incluse într-un asemenea act.

„Programul a fost modificat la nivelul întregii ţări chiar în cursul sfârşitului de săptămână ce tocmai a trecut. Paşapoartele vor conţine toate informaţiile tipărite cu caractere diacritice, conforme cu standardele în domeniu, iar termenele de livrare au rămas aceleaşi“, a precizat comisarul-şef Mircea Panete, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin a primit 1.490 de cereri pentru acte în luna iulie a acestui an. 831 dintre acestea au fost pentru eliberarea paşapoartelor electronice, iar 659 pentru paşapoartele temporare.

„Din totalul cererilor, am primit prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare 85 de cereri. Dintre cetăţenii români care domiciliază în străinătate, 88 au solicitat preschimbarea paşaportului, 70 dintre ei optând pentru cel electronic. Au fost declarate 19 situaţii, cu ocazia solicitării noului paşaport, în care s-a precizat pierderea sau deteriorarea celui deţinut anterior. Dacă acesta mai era valabil, posesorii au fost sancţionaţi contravenţional“, a mai precizat comisarul şef Mircea Panete.

Cinci cetăţeni au solicitat restabilirea domiciliului în România, iar măsura suspendării temporare a dreptului la libera circulaţiei în străinătate, instanţele de judecată au trimis 85 de solicitări (o creştere de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). Dintre acestea, opt persoane erau deţinătoare de paşaport valabil, fiindu-se aplicată măsura retragerii actelor.

Reamintim părinţilor faptul că, la solicitarea paşaportului temporar pentru minorii sub 14 ani, că aceştia pot evita aglomeraţia din sala de aşteptare a serviciului aducând fotografia tip paşaport a copilului, aceasta putând fi scanată.

Flavius Rotariu