Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cine va dori să intre sau să părăsească ţara începând din 7 aprilie, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare… Poliţia de frontieră promite verificări sistematice la toate punctele de trecere, atât la intrare, cât şi la ieşire, impuse de noile modificări ale Codului Frontierelor Schengen.

Acestea constă în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date cu privire la toate persoanele. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale. Iar rolul verificărilor ar fi asigurarea că respectivele persoane nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică.

Şi dacă tot vin Sărbătorile Pascale iar sezonul estival se apropie, „se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere. De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu amenintarile teroriste, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internaţionale“, ne informează autorităţile de frontieră.

Pentru a îndulci situaţia, a fost suplimentat personalul şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, fiind detaşaţi lucrători de la alte structuri. Totuşi, la frontierele dintre statele UE, în baza acordurilor bilaterale şi a reglementărilor europene, controlul se face în comun cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine. Se promite folosirea la maximum a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei. Chiar şi aşa, comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%. Pentru evitarea aglomerărilor, se recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră, cele cu timp de aşteptare mai mic putând fi regăsite prin intermediul unei aplicaţii ce poate fi descărcată de pe site-ul www.politiadefrontiera.ro.

Autorităţile de frontieră ne asigură însă că la noi s-a mai trecut printr-o intensificare a controalelor, în noiembrie 2015. Iar de atunci, verificările durează, în medie, două minute pe persoană, pe autoturism, respectiv 10-15 minute pe camion. Infrastructura limitează, însă, capacitatea de procesare la o medie de 200 de camioane pe 24 de ore, la frontierele externe, respectiv la 1000 de camioane la cele interne, unde nu sunt operaţiuni vamale.