Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aparatura ultraperformantă va fi achiziţionată printr-un proiect transfrontalier România-Serbia.

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc deschiderea proiectului la Pozarevac, Serbia, în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia.

Parteneri în cadrul acestuia sunt Centrul de Sănătate Pozarevac (lider) şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. „Valoarea proiectului este de 2.169.360 euro, dintre care 1.272.842 euro pentru liderul sârb şi 896.518 euro pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Contribuţia de la bugetul de stat al României este de 116.547,34 euro, iar contribuţia proprie a noastră, cu ajutorul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, este de 17.930,36 euro. Cu banii aceştia vor fi achiziţionate un computer tomograf, printre cele mai valoroase din partea aceasta a ţării, cu 64 de slice-uri, şi altă aparatură.

Putem declanşa din acest moment procedura de licitaţie pentru respectivul scanner medical şi aparatura IT. Pot participa la licitaţie doar firme ce produc aparatura în Europa”, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Unitatea spitalicească reşiţeană mai are două proiecte depuse – unul pentru medicina paliativă a pacientului cu boală oncologică în fază terminală (cu parteneri din Vârşeţ şi Timişoara) şi un altul la secţia Ortopedie – ce nu au intrat la finanţare din lipsă de fonduri.

Ca obiectiv general, proiectul se adresează întregii populaţii cărăşene, dar şi din zona Pozarevac, având ca obiectiv infrastructura urgenţelor medico-chirurgicale. „Noul tomograf va putea fi integrat în vechiul proiect «Telemedicină-telediagnostic», putând transmite imagini către Pozarevac şi prin aparatura de acolo înspre Reşiţa, creându-se şi o bază de date. E o integrare a tuturor proiectelor de până acum şi o continuitate către cele viitoare. Putem vorbi acum despre un centru de imagistică la Reşiţa, ce cuprinde o gamă largă de examinări şi posibilităţi se tratament”, a mai amintit dr. Secăşan. Pentru viitor, spitalul judeţean se va axa pe proiecte ce vor dezvolta reţeaua de asistenţă medicală prin ambulatoriile de specialitate.

„Au fost pregătiţi şapte medici la serviciul de Imagistică al spitalului pentru a putea lucra cu noua aparatură multisecvenţională. E un mare progres pentru noi, pentru că mai avem unul din 2001, ce nu se compară cu ce va putea face noul aparat pentru mai multe specialităţi. Este mai ieftin decât rezonanţa magnetică şi evită unele contraindicaţii de acolo. Bolnavul ajuns cu politraumatisme la urgenţe poate fi examinat rapid, scurtându-se timpul până la punerea diagnosticului”, a amintit dr. Victoria Roşoagă, şeful secţiei de Radiologie şi Imagistică medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Este o doză nocivă mai mică de radiaţii pentru pacienţii care vor fi investigaţi faţă de actualul computer tomograf, tocmai pentru numărul de secţiuni în unitatea de timp. Un alt avantaj este că tubul component va avea o durată de viaţă mai mare”, a precizat şi Corina Pera, fizician medical.

Personalul spitalului este la limită

În ceea ce priveşte situaţia personalului pe întreg Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, normativul ar fi de 1.484 de salariaţi, la un număr de paturi de 835. „La ora actuală avem 970 de angajaţi şi putem scoate la concurs, după toate procedurile, orice post vacantat. Alte deblocări nu am primit informări că s-ar putea face. Putem spune că funcţionăm «la fix». Avem acum personalul necesar ca să putem lucraq. Orice se întâmplă de acum încolo devine o problemă. Asta se poate întâmpla şi dacă pleacă un angajat, timp de două luni. Până găsim altul recurgem la detaşări pentru a suplini activitatea. Dar mai e o problemă, şi dau ca exemplu îngrijitoarele. Scoatem la concurs cinci posturi şi se prezintă trei, în Reşiţa. Cele trei posturi sunt ocupate şi merg la secţii care nu sunt foarte «aspectuoase» – Neurologie sau Oncologie. Cel care a luat concursul nu mai vine după două-trei zile şi reluăm procedura. Cei care doresc să se încrie la concurs trebuie să ştie că orice spital din ţară, indiferent de gradul de competenţă, are în centrul atenţiei pacientul – un om cu diferite suferinţe. Nu întotdeauna acesta are un aspect încântător sau un comportament aşteptat. În sănătate poţi munci dacă vrei să dai foarte mult şi să nu aştepţi nimic. Veniturile salariale sunt mici, dar asta se ştie din start”, a mai adăugat managerul SJU Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan.