Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În cadrul unui proiect IPA, se intenţionează crearea unei echipe plurivalente de urgenţă. „Văzând necesităţile şi complexitatea activităţii de salvare, Consiliul Judeţean a demarat în acest moment scrierea unui proiect ce are ca principal obiectiv salvarea subacvatică, atât pe Dunăre, cât şi pe lacurile interioare din Caraş-Severin şi judeţele limitrofe, şi având în vedere specializarea acestor oameni. Probabil se va extinde aria de intervenţie a lor“, a precizat Cristian Vîlceanu, cel care este responsabil cu scrierea proiectului.

„Am putea să-i spunem o echipă de intervenţie rapidă, ce va lucra în strânsă legătură cu ISU Semenic şi pentru alte tipuri de acţiuni. În prezent se studiază posibilitatea ca intervenţiile deosebite să fie vizate şi în perioada iernii, dotarea cu autovehicule care permit accesarea unor zone foarte dificile. Se speră ca acest proiect să potă fi finanţat în cadrul proiectelor transfrontaliere, având în vedere că şi prietenii noştri, sârbii, au aceleaşi tip de probleme. Valoarea maximă a proiectului va fi stabilită şi în funcţie de necesare şi de posibilităţile de cofinanţare existente la vremea respectivă“, a declarat Valentin Balaban, şeful serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Proiectul cu titlul „Echipa de intervenţie şi salvare subacvatică pe Dunăre“ presupune instruirea unei echipe de şase până la opt persoane ca scafandri, dotarea cu echipament, exerciţii de antrenament în colaborare cu alte instituţii. Acesta va fi depus în primăvara-vara lui 2012.

„Suntem convinşi că atunci când IPA va deschide linia de finanţare, acesta va fi un proiect matur şi nu vom avea probleme cu evaluarea“, a mai amintit Vîlceanu.

Flavius Rotariu