Caraş-Severin, Romania

RĂCĂȘDIA – Cea de-a XXV-a ediţie a Târgului Mare de Primăvară a fost o reuşită, spre bucuria organizatorilor. De două ori pe an, în lunile septembrie şi martie, locuitorii de pe Valea Caraşului, şi nu numai, îşi dau întâlnire la Răcăşdia pentru a participa la cele două târguri organizate de primărie. Aşa s-a întâmplat şi duminică, la cea de-a XXV-a ediţie a Târgului Mare de Primăvară, care a adunat aproximativ 2.000 de suflete.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, locuitorii satelor şi-au putut cumpăra de la târg cele necesare declanşării campaniei agricole de primăvară. Oferta a fost diversificată, pentru toate gusturile şi buzunarele, de la seminţe, erbicide, puieţi de pomi fructiferi, flori, furaje, până la animale de tracţiune, oi, capre şi chiar ponei. N-au lipsit utilajele şi maşinile agricole – motocositoare, drujbe, prăşitori şi tractoare, dar nici crescătorii de păsări, fie ele de curte sau de rasă. Şi pentru că se apropie Paştele, de la ciobanii prezenţi în târg am aflat că, anul acesta, carnea de miel va fi mai scumpă. Motivul ar fi acela că mieii sunt şi puţini şi mici.

Anul acesta Paştele pică mult mai devreme, iar mieii sunt mici şi puţini. Cred că vom vinde kilogramul de carne cu 25 de lei, şi vom cere 15 lei/kg pentru cel viu. Asta e, nu avem ce face, pentru că avem şi noi cheltuieli mari şi nu putem ieşi în pierdere“, ne-a spus Călin Nicolae din Prigor, care are acasă 130 de capete de oi. Ca şi la ediţiile precedente, cele mai frumoase exemplare de animale au fost premiate, iar proprietarii lor recompensaţi în bani de Asociaţia Crescătorilor de Vaci din Răcăşdia, care pentru acest an a alocat suma de 3.000 de lei.

Una peste alta, Târgul de Primăvară s-a dovedit o reuşită, meritul aparţinând în egală măsură organizatorilor: Camera Agricolă Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Răcăşdia. De remarcat că, deşi nu mai este ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a onorat şi de această dată invitaţia primarului Mirco Lechici. Edilul comunei Răcăşdia ne-a mai precizat că îşi doreşte ca pe viitor târgul să se desfăşoare într-o altă locaţie, datorită numărului tot mai mare de participanţi înregistrat de la un an la altul.

Roxana Bălan Nafiru