Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Serviciul de Ambulanţă dispune doar de o fiolă de ser antiviperin şi aceasta fiind expirată.Şi anul acesta, numărul şerpilor veninoşi a crescut foarte mult. Cei mai expuşi riscului de a fi muşcaţi sunt turiştii care vizitează Cheile Caraşului, Cheile Nerei, Minişului, zona staţiunii Băile Herculane şi alte locuri, dar şi agricultorii din toate zonele judeţului. Ceea ce este mai grav este faptul că serul antiviperin nu se găseşte.

Avem o fiolă de ser antiviperin, dar este expirat de prin anul 2010. În perioada 2009-2010 am avut o situaţie în Valea Almăjului, când a fost muşcat un copil şi, la momentul respectiv am achiziţionat cinci fiole de la Bucureşti. Or, Institutul Cantacuzino nu mai prepară nimic. De atunci nu a mai fost nevoie de ser şi fiolele au expirat. La acel moment, o fiolă a rămas la noi, la Ambulanţă, vreo două au fost trimise la Herculane, una la pompieri şi alta la Spitalul Judeţean“, a precizat dr. Marius Cotârlă, director medical la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin.

Am avut ieri (duminică, 6 mai – n.r.) trei cazuri de persoane muşcate de vipere, şi am fost anunţaţi despre necesitatea de ser antiviperin de doctorul Bunda, de la Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD. Există pe stoc, la DSP, 15 fiole care sunt foarte scumpe şi au termenul de valabilitate scurt, existând riscul să expire foarte repede. Noi le avem de la Institutul Cantacuzino. Cinci fiole au fost deja trimise către Spitalul Judeţean şi se împrospătează stocul pe măsură ce se consumă. Prin urmare, alte cinci fiole vor fi achiziţionate în regim de urgenţă“, a amintit dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin. Dacă Dragoş Luca spune că are fiolele de la Institutul Cantacuzino nu cumva acestea sunt expirate?

Nina Curiţa