Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Candidatul la şefia PNL a subliniat că formaţiunea trebuie să aibă un program de dreapta care să nu fie negociat cu forţele socialiste sau populiste.

Prezent pe malurile Bârzavei, în inima Banatului de Munte, omul de afaceri Viorel Cataramă a venit să-i convingă şi pe liberalii cărăşeni să-i susţină candidatura la funcţia de preşedinte al PNL. Asta în condiţiile în care liberalii cărăşeni au semnat deja moţiunile celorlalţi doi contracandidaţi. În discuţia purtată joi, 8 iunie, cu conducerea organizaţiei judeţene, Viorel Cataramă a făcut bilanţul scăderii PNL în preferinţele electoratului, punând totul pe seama învechirii brandului de partid. În opinia sa, praful de pe siglele PNL ar fi trebuit şters încă de pe vremea când partidul a înglobat o bună parte din PDL.

Acest fapt ar fi trebuit să înmulţească electoratul PNL, de 18 procente, cu cel al PDL, de 35 de procente, cât avea în perioada de glorie. Doar că nu s-a întâmplat aşa pentru că PNL-ul şi-a urmat aceeaşi veche săgeată albastră. În opinia omului de afaceri, formaţiunea ar avea nevoie de un amplu proces de rebranding, la fel cum face orice companie serioasă, fiind dată ca exemplu Coca-Cola. Ideile sale nu sunt deloc noi, însă ar fi în stare să producă o mică revoltă, dacă stăm să ne gândim că nu este de acord cu legea salarizării sectorului public, pentru că e nefiresc ca angajaţii de la privat să-şi dorească să lucreze la stat, pentru că ar avea venituri mai mari. Şi-atunci cine să se mai ocupe de exporturi, de agricultură sau de producţie?

„Mi-am lansat candidatura în speranţa că noi vom trezi la un moment dat interesul opiniei publice şi vom schimba percepţia despre partid, spune Cataramă. În momentul în care, în aprilie, eu am ieşit cu această moţiune, datorită ideilor ei foarte interesante şi bine primite de dreapta, eu am tot fost chemat pe la televiziuni. Despre moţiunea mea s-a discutat obsedant în presă. Celelalte două moţiuni n-au fost discutate deloc, nici măcar o idee, pentru că ele vin pe mentalitatea şi pe tradiţia vechiului PNL, adică vorbesc mult şi în principiu nu spun nimic. (…) Poate nu sunt cea mai agreabilă persoană, poate sunt prea înalt sau culoarea ochilor mei deranjează, dar eu am venit cu un program. Despre mine se vorbeşte mai ales raportat la program, şi mai puţin la persoană, pentru că persoana nu este importantă în acest caz. Spre deosebire de ceilalţi doi contracandidaţi, unde se discută mai mult despre persoană, despre fidelitatea faţă de o persoană. E foarte bine, trebuie să fim fideli toţi, noi între noi. Problema care se pune astăzi este de nivel naţional, de interes naţional, să avem o forţă politică puternică pe dreapta, comparabilă cu PSD-ul, cu un bazin electoral cât mai mare, să fim un partid definit clar ca ideologie şi program care să nu şovăiască şi să nu negocieze acest program cu forţele socialiste sau populiste. Şi, din acest punct de vedere, vă place sau nu, sunt singura variantă în acest moment“.

Însă toate sunt deocamdată cuprinse într-o moţiune, pentru a recâştiga electoratul, nu un program de guvernare. Până să ajungă la guvernare, candidatul la șefia formaţiunii politice spune că se va îndrepta către propriul electorat, abia apoi, după ajungerea la guvernare, urmând să se îndrepte către întregul electorat. În mare, printre ideile moţiunii ar fi scăderea gradului de implicare a statului în gestionarea banului public, undeva de la 35% la 25% din PIB, scăderea birului aferent angajaţilor, care la ora actuală se situează la aproximativ 60% din fondul de salarii, privatizarea spitalelor, externalizarea multor servicii din sectorul public, astfel încât funcţionarii să presteze aceleaşi activităţi, dar nu în instituţii publice, ci în firme private, etc. Cu asemenea idei, nici nu e de mirare că liberalii cărăşeni le-au semnat pe toate trei. Aşteptăm rezultatele votului din 17 iunie, în cursă fiind înscrişi Viorel Cataramă, Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.