Caraş-Severin, Romania
REŞIŢA – Aşa s-au exprimat locatarii imobilelor 1 şi 2 de pe strada Aviatorilor din Reşiţa la o alunecare de teren.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic a fost anunţat joi, 15 ianuarie, despre o alunecare de teren în municipiul Reşiţa, în zona imobilelor 1 şi 2 de pe strada Aviatorilor.
Cosmina Bălăuroiu, una dintre locatare, spune că un prim semn a fost observat cu două zile înainte. „Avem o bucată de zid care s-a crăpat şi, o parte din el s-a fărâmiţat. Apoi, la câteva terasamente s-au îndoit bucăţi de tablă. Abia aseară am văzut şi apoi dimineaţa şanţurile formate de alunecarea de teren. Ne-a fost frică pentru cei patru copii minori care acum sunt la şcoală. Au venit comisii şi au evaluat situaţia, şi ne-au spus că vor mai veni“, ne-a declarat femeia.
Vecinul acesteia, de la imobilul cu numărul 1, mai în glumă, mai în serios, a considerat că e momentul în care vin morţii (de la cimitirul nr. 4 aflat chiar deasupra celor două case) peste ei.
„Situaţia e mai complicată, deşi eu am construit un zid de sprijin unde se observă deja crăpături din cauza faliei de mai sus“, ne-a spus reşiţeanul. Două echipaje ale pompierilor militari s-au deplasat la faşţa locului, şi, în urma unei evaluări ale situaţiei, a rămas pentru supraveghere una singură. De asemenea, la faţa locului s-a deplasat şi un echipaj mixt format din poliţişti şi jandarmi.
Pentru că, în asemenea situaţii, responsabilitatea cade cu precădere în seama Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, membrii acestuia s-au deplasat în zonă pentru a lua măsuri de evaluare a riscului.

Dealul din spatele imobilelor s-a surpat din cauza precipitaţiilor din ultima vreme dar şi a dezgheţului. Ca atare, o parte din deal s-a dislocat, provocând crăpături zidurilor de sprijin, creând riscul ca pământul să ajungă în casele oamenilor.

Proprietarii caselor din zonă susţin că fenomenul a avut drept cauză şi faptul că, în vara anului trecut, au fost efectuate lucrări la reţeaua de alimentare cu apă din zonă. La faţa locului au intervenit, pe lângă echipajele ISU Semenic, şi reprezentanţi ai Primăriei Reşiţa, în frunte cu viceprimarul Ioan Crina, precum şi voluntari ai Filialei Caraş-Severin a Crucii Roşii.

„În cel mai scurt timp vor fi luate o serie de măsuri care să stopeze alunecările de teren. Pentru aceasta se va întruni Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipalităţii”, a precizat Ioan Crina. Deşi încă nu s-a pus problema evacuării locuinţelor din zonă, autorităţile nu exclud această ipoteză în cazul în care situaţia se agravează sau condiţiile meteorologice ar favoriza alte alunecări de teren.