Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A fost lansat un nou proiect european care le va oferi tinerilor şansa de a se bucura de formare profesională la Granada, în Spania.

Colegiul Tehnic Cărăşan din Reşiţa a câştigat un nou proiect de mobilităţi cu finanţare europeană prin Programul ERASMUS +, intitulat „Oportunităţi de integrare pe piaţa muncii prin mobilităţi educaţionale – Viitorul începe azi!“. Iniţiativa, care va fi implementată până anul viitor, la sfârşitul lunii septembrie, se bucură de un buget alocat de 55.834 de euro, bani din care vor fi suportate cheltuielile legate de organizare, transport şi subzistenţă.

„Programul de mobilităţi se va derula în perioada martie-aprilie 2017, în oraşul spaniol Granada. De acesta pot beneficia elevii clasei a X-a, liceul tehnologic, profilul tehnic, domeniul «Industrie textilă şi pielărie», calificarea «Tehnician designer vestimentar» şi domeniul «Mecanică», calificarea «Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii». Protagoniştii vor avea şansa de a exersa operaţii tehnologice cu utilaje şi tehnologii moderne din domeniul textil şi mecanic, de a participa la activităţi moderne de formare profesională, de a-şi dezvolta abilităţi şi competenţe menite să le deschidă uşa angajării pe piaţa europeană a muncii şi, de ce nu, de a-şi pune pe picioare propria afacere. În plus, tinerii care se vor implica în proiect îşi vor putea dezvolta competenţele de comunicare, lingvistice, sociale şi culturale. La stagiul ce se va derula în Granada, Spania, în cadrul unor firme spaniole de prestigiu, vor participa 22 de elevi ai Colegiului Tehnic Cărăşan. Instituţia reşiţeană are calitatea de coordonator şi beneficiar al proiectului, acesta derulându-se în parteneriat cu şase organizaţii din Spania. În urma participării la proiect, fiecare participant va primi certificat «Europass Mobility» pentru formarea profesională şi certificate de participare din partea organizaţiei de primire şi a organizaţiei intermediare M.E.P. Europroject Granada.“, după cum ne transmite prof. Leontina Laţcu, din cadrul instituţiei de învăţământ.

Echipa de implementare a proiectului este formată din prof. Dalina Rancu, coordonator şi expert tehnic, prof. Leontina Laţcu, responsabil cu diseminarea şi valorizarea, şi ec. Maria Laszlo, manager financiar.