Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproximativ 33.000 de şvabi bănăţeni au fost ridicaţi din propriile case, în noapţile de 14 şi 16 ianuarie 1945, şi deportaţi pe teritoriul fostei URSS, unde au fost obligaţi să trăiască şi să muncească în condiţii inumane, drept pentru care mulţi dintre ei nu au mai apucat să se reîntoarcă acasă.

Sâmbătă, 17 ianuarie, în Ulm – Germania, a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 70 de ani de la începerea deportării germanilor din sud-estul european în fosta Uniune Sovietică. Banatul Montan a fost reprezentat la această întâlnire de către preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.

Invitat să ia cuvântul alături de Hans Supritz, preşedintele germanilor dunăreni din Germania, şi de Bernd Fabritius, membru al Bundestag-ului german, Erwin Josef Ţigla a vorbit despre comemorările care se organizează an de an în Banatul de munte, dar şi despre monumentul deportaţilor din parcul Cărăşana, sfinţit în urmă cu 20 de ani.

La manifestarea din Ulm au participat peste 300 de persoane, membri ai Bundestagului german, episcopi, intelectuali şi reprezentanţi ai diferitelor organizaţii ale germanilor din sud-estul Europei stabiliţi în Germania. Anul acesta, victimele deportării vor fi comemorate la Reşiţa în zilele de 28 şi 29 ianuarie. De menţionat că în 2015 se împlinesc 25 de ani de când se organizează astfel de acţiuni comemorative în oraşul de pe malul Bârzavei.