Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Relaxată şi zâmbitoare, aşa şi-a făcut intrarea Susanne Kastner în mijlocul comunităţii germane reşiţene, ce a aşteptat-o la Biblioteca „Alexander Tietz“ din municipiu.

Vicepreşedintele Bundestag-ului se află până sâmbătă pentru a treia oară în Caraş-Severin, de această dată într-o vizită neoficială, alături de un grup de 43 de persoane, majoritatea din Berlin. Dacă miercuri dimineaţă delegaţia a vizitat comuna Văliug, fiind plăcut impresionată de potenţialul turistic al zonei, iar întreaga după-amiază şi-a petrecut-o la Reşiţa, joi grupul va călători cu trenul pe ruta Oraviţa – Anina, urmând ca vineri să poposească în Băile Herculane, iar sâmbătă va merge în Clisura Dunării.

Cum Susanne Kastner deţine şi funcţia de preşedinte al Grupului de prietenie Româno–German, prin această vizită oficialul german doreşte să întărească relaţiile dintre cele două popoare, dar şi să schimbe percepţia Germaniei, poate greşit conturată, asupra României. Vicepreşedintele Bundestag-ului a fost întâmpinat de vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Cristian Chioncel, care declara că Susanne Kastner nu este doar un partener, ci şi o prietenă a minorităţii germane din ţara noastră. „Ne bucurăm să putem găzdui astăzi (miercuri, 29 mai – n.r.) această delegaţie, şi să le facem cunoscute câteva din tradiţiile pe care comunitatea germană din Reşiţa, şi din Banatul de munte le are şi continuă să le păstreze“, a precizat Chioncel.

Întâlnirea de miercuri din curtea Bibliotecii „Alexander Tietz“ a fost una cât se poate de relaxantă, reşiţenii pregătind pentru oaspeţi mai multe momente artistice, interpretate de Banater Bergland Trio şi de formaţia de dansuri populare „Enzian“.

Susanne Kastner a mulţumit gazdelor, declarând că va sprijini şi pe viitor dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre poporul german şi cel român.