Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministrul Mediului a fost vineri în Caraş – Severin, unde a discutat cu autorităţile probleme importante pentru judeţ.

Graţiela Gavrilescu, care este şi vicepremier al României, a abordat în cadrul unei conferinţe de presă subiectele importante discutate în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, prefectul Matei Lupu şi parlamentari cărăşeni. Principalele teme de discuţie ale întâlnirii au fost: situaţia iazurilor de decantare ale exploatării miniere Moldomin, gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului, salubrizarea cursurilor de apă şi regimul ariilor naturale protejate.

„Am venit azi în Caraş-Severin să vedem care este realitatea, care e stadiul colectării şi transportului deşeurilor, ce se întâmplă cu sortarea, dacă staţia funcţionează, dacă operatorul îşi duce la bun sfârşit contractul“, a spus ministrul Mediului. În urma situaţiilor care i s-au prezentat, vicepremierul României a spus ferm: până în 15 iulie trebuie remediate toate deficienţele care sunt acum la staţia de la Lupac, trebuie rezolvate toate problemele, operatorul trebuie să îşi aducă maşinile, să încheie contractele necesare, în aşa fel încât în 15 iulie să se poată intra cu maşinile în deponeu. „Eu zic că lucrurile vor merge în trend pozitiv. I-am spus preşedintelui Consiliului Judeţean să ne informeze permanent asupra remedierilor şi situaţiei“, a încheiat Graţiela Gavrilescu subiectul deponeului de la Lupac.

Punctul negru de pe Clisură va fi eliminat

În privinţa Moldominului, ministrul Mediului a spus că ministerul pe care îl conduce şi-a îndeplinit toate obligaţiile. „Să ştiţi că probleme cum sunt la Moldomin au toate statele Uniunii Europene, la noi problema a fost proasta comunicare cu Comisia Europeană. Noi am prezentat situaţiile greşit şi ei ne-au înţeles greşit. Dar Ministerul Mediului şi-a îndeplinit toate atribuţiile de mediu în această situaţie, inclusiv prin montarea unei staţii care să monitorizeze exact lucruri, staţie care ne ajută să aflăm când este un pericol pentru populaţie poluarea de acolo. Şi pentru că Guvernul a vrut ca acest punct negru să fie stins, s-a luat hotărârea de a finanţa prin bugetul de stat lucrările de umectare a iazului generator de poluare, Ministerul Economiei asigurând fondurile în acest sens. După cum ştiţi, Moldomin a trecut prin procedura de achiziţie a unei firme care să umecteze iazul, deci lucrurile se vor rezolva“, a preciza vineri la Reşiţa, vicepremierul Graţiela Gavrilescu.