Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa, s-a jucat piesa „Trei surori”, în interpretarea actorilor Teatrului de Artă din Deva. Spectacolul transpune în scenă drama vieţii, cu visele transformate în praf, cu speranţele distruse de condiţiile care nu întotdeauna corespund aşteptărilor. O piesă despre visele tinereţii şi despre mirajul de a-ţi lua zborul din cuibul părintesc.

Frumuseţea Moscovei le-a sedus pe cele trei surori, Olga, Maria şi Irina. Andrei, fratele lor, visează la o carieră universitară în marele oraş. Părinţii au murit, aşa încât cei tineri nu au pentru ce rămâne în oraşul de provincie.

Olga predă la liceul de fete din micul oraş, o slujbă fără prea mari perspective. Maria s-a căsătorit la 18 ani cu cel pe care-l considera cel mai inteligent bărbat. După zece ani însă nu mai e de aceeaşi părere. Soţul ei poate este cel mai bun, dar cu siguranţă nu cel mai deştept. Cea mică, Irina, se vede curtată de tânărul baron pe care nu-l iubeşte, dar care-i poate deschide drumul spre Moscova.

În scenă intră Verşînin, noul comandant al bateriei din oraş. E căsătorit, e tată a două fete dar dac-ar putea lua viaţa de la capăt, nu s-ar mai căsători. În tinereţe i se spunea „maiorul îndrăgostit” şi l-a cunoscut şi pe tatăl celor patru tineri. Pentru Maria, soţia prinsă într-o căsnicie nefericită, Verşînin reprezintă iubirea în care a crezut cândva, dar care a rămas doar amintire.

Andrei însă e la vârsta viselor despre dragoste şi carieră. Iar Natalia Ivanovna pare a fi jumătatea sufletului său. Aşa că o cere în căsătorie şi pornesc împreună pe drumul vieţii. O viaţă care nu e întotdeauna roz, nici pe scenă şi nici în afara ei.

Oraşul e cuprins de flăcări care parcă ard şi visele celor patru. Bateria lui Verşînin e detaşată în Polonia. Se-alege cenuşa şi de visele lui Andrei care nu mai pleacă la Moscova. Se refugiază însă în plăcerea jocului de cărţi la care pierde totul. 35.000 de ruble e dator. Aşa că a ipotecat casa, iar nevastă-sa, încurcată cu unul pe nume Protopopov, a luat toţi banii şi parcă se crede stăpână peste casa care nu-i a ei. Olga a devenit directoarea liceului de fete, iar tănărul baron, curtezanul Irinei, moare în duel.

Se-aştern nori negri peste casa cu mesteceni. Trei surori şi-un frate sunt poate mai singuri ca niciodată. Vor merge înainte şi vor răzbi cumva, chiar dacă s-a ales praful de visele lor. Moscova a rămas doar un miraj, un Mecca al speranţelor pe care cei patru nu-l vor vedea vreodată. Se au însă unul pe celălalt.