Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Senatorul PNL de Caraș-Severin a inițiat o nouă propunere legislativă pentru a îndrepta nedreptățile făcute în urmă cu două luni copiilor de deținuți, prizonieri strămutați sau deportați pe motive politice.

În noua propunere legislativă cu privire la Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, depusă pentru dezbatere în Parlament, senatorul Marcel Vela, alături de deputatul minorității sârbe Slavoliub Adnagi, se referă strict la „copiii fără copilărie”.

„Forma adoptată în 25 iulie 2019, deși inițial prevedea că se va majora indemnizaţia compensatorie pentru persoanele care au suferit din motive politice ori etnice, au luptat în munți, au fost deținuți, prizonieri strămutați sau deportați, cât și o recompensă pentru copiii lor, care au suferit atât de mult, a fost modificată în ultimul moment în plenul Camerei Deputaților. Au fost scoase atunci toate amendamentele care prevedeau despăgubiri pentru copiii acestora printr-un abuz procedural, deși trecuseră legal de votul parlamentarilor. Ca atare, în noua propunere legislativă depusă pentru dezbatere în Parlament ne-am referit strict la <<copiii fără copilărie>>, care merită să-și primească drepturile pentru suferința prin care au trecut alături de părinții lor”, a precizat Vela.

Senatorul liberal de Caraș-Severin îi răspunde în acest fel și pesedistului Florin Iordache, care spunea în urmă cu două luni, la votarea proiectului de lege, că subiectul s-a închis. Vela cataloga atunci tertipul prin care conducerea Camerei a eliminat un întreg articol referitor <<copiii fără copilărie>>, votat și în comisie și în plen, drept o „păcăleală mizerabilă”.

L.A.