Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul liberal a reacționat după ce ministrul Bogdan Trif i-a răspuns la întrebarea din noiembrie 2018, cu privire la stagnarea unor proiecte turistice aprobate și prevăzute pentru județul Caraș-Severin. Era vorba atunci de dezvoltarea zonei turistice Semenic, amenajarea şi extinderea domeniului schiabil în Muntele Mic – comuna Turnu Ruieni, construcţie cabană Salvamont – Muntele Mic și amenajarea zonei turistice şi domeniul schiabil Nedeia – comuna Zăvoi, proiecte incluse într-o hotărâre de guvern care trebuia aplicată ca parte a Programului de guvernare.

„Am primit la sfârșitul lunii decembrie un răspuns halucinant din partea domnului Bogdan Trif, actualul ministru PSD al Turismului în Guvernul Dăncilă și fost Comisar Șef PSD la Garda de Mediu (cu funcție de secretar de stat) în Guvernul Dacian Cioloș, care acum aruncă detașat și plictisit pisica moartă la colegii săi din Consiliul Județean Caraș-Severin”, a precizat Vela. Mai precis, ministrul Trif spune că „până în prezent, Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Local Turnu Ruieni, Consiliul Local Zăvoi, beneficiari ai investițiilor prevăzute în HG 558/2017 nu au depus la sediul instituției noastre documentațiile tehnico-economice aferente”, făcând în același timp referire la programul „Primul Centru de Agrement” sau înființarea școlilor de meserii în domeniul turismului.

În acest context, Vela a revenit cu o nouă interpelare, pentru a clarifica aiurelile din Ministerul Turismului, care, potrivit senatorului liberal, compromite conștient șansa și dezvoltarea unui județ cu un potențial turistic de excepție cum este Caraș-Severinul. „În primul rând, vă rog să-mi comunicați dacă proiectul domeniului schiabil Nedeea – comuna Zăvoi este inițiativa Consiliului Local Zăvoi sau a unei societăți private, precum și dacă-l mai găsiți în sertarele ministerului? Vă rog să-mi comunicați dacă din 4 august 2017, de când s-a emis HG 588/2017 și anexa cu aceste proiecte, ați transmis vreodată din partea Ministerului Turismului vreo solicitare sau întrebare către CJCS, CL Turnu Ruieni sau CL Zăvoi? Sau dacă ați apelat vreodată Prefectura Caraș-Severin, care are atribuții în implementarea hotărârilor de guvern?”, i-a transmis Vela ministrului Turismului.

Senatorul liberal consideră că în acest fel se va vedea și „dacă actualii guvernanți sunt indiferenți față de cetățenii din Caraș-Severin, aroganți față de colegii lor socialiști din județ, sau pur și simplu… grav incompetenți și maxim habarniști ca să mai poată guverna România. Sau…toate la un loc?”.

Ce spune Consiliul Judeţean?

Întrebat în ce stadiu este depunerea proiectelor tehnice pentru zonele turistice din judeţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Flavius Nedelcea, ne-a spus: „Pentru domeniul schiabil Semenic, proiectul tehnic este gata în proporţie de 90%. Noi aşteptăm ca Guvernul să ne aprobe Hotărârea privind schimbul de teren, acele 24 de ha, între Primăria Reşiţa şi Romsilva. Fără a exista certitudinea proprietăţii terenurilor nu se pot depune proiecte tehnice. Ministrul Turismului are dreptate, doar că noi aşteptăm acea hotărâre“.

În ceea ce priveşte domeniul schiabil de pe Nedeea, lucrurile stau la fel. „Trebuie să mă întâlnesc cu domnul Dunca. Proiectul de pe Nedeea este al dânsului. Dânsul are documentaţia necesară, este şi în fază avansată cu avizele, dar trebuie făcut parteneriat. Ar fi bine să se poată parteneriat public-privat, doar că nu cred. Oricum dacă nu se poate încheia acel parteneriat, cu anumite condiţii pe care o să ni le impună, dl Dunca sper să cedeze documentaţia, o să aibă avantajele pe care le va cere pentru că aşa este normal, iar noi la fel o să vedem cum vom obţine proprietatea terenurilor, Tot schimbul de teren este şi acolo problema. De fapt, asta este peste tot. Fără a deţine proprietatea terenurilor nu se pot depune proiecte tehnico-economice. Termenul pentru depunerea lor s-a prelungit, iar noi vom face toate demersurile să ne încadrăm în acest termen şi cu proiectele tehnice şi pentru Semenic şi pentru Nedeea“, ne-a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean. JCS – N.C.