Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proaspăt alesul edil al reşiţenilor a reiterat ideea aducerii serviciilor publice de transport, curăţenie şi gestionare a deşeurilor sub umbrela primăriei.

În ultimii ani, reşiţenii au asistat şi chiar au suferit din cauza unei aşa-numite drame a serviciilor publice, care, indiferent de câte ori au fost reinventate, au sfârşit tot în faliment. Gunoaiele au năpădit urbea, în mod ciclic, din cauza funcţionării defectuase a serviciilor de salubrizare şi de gestionare a deşeurilor, iar transportul local a ridicat atât probleme de frecvenţă, în special pe anumite rute, cât şi de confort, vizavi de funcţionarea aparatelor de climă. Asta pe lângă faptul că toate aceste servicii funcţionau, cândva, sub umbrela primăriei, pentru ca mai apoi să fie externalizate, rupte de sub umbrela vehciului IGOR, ulterior Prescom. Acum funcţionează în totalitate în sferă privată, iar derularea lor presupune tot felul de subvenţii acordate din bugetul local.

Ei, bine, noua administraţie reşiţeană a adus cu ea o regândire a serviciilor, care ne-ar putea transpune în era vechiului IGOR. „Nu aş vrea să las deoparte nici acel proces de internalizare, pe care-mi doresc foarte mult să-l facem, pentru care vom declanşa un mecanism de consultare publică rapidă, astfel încât să aflăm dacă opinia reşiţenilor este în asentimentul ideii pe care noi o avem, de a recrea fostul IGOR, cu servicii de transport public, salubritate şi curăţenie în oraş. Sunt mai multe avantaje aici, pe care aş vrea să le menţionez. De exemplu, în toate aceste servicii publice se vehiculează TVA-uri care se primesc, se dau la stat şi aşa mai departe, care încarcă preţurile într-o anumită măsură, plus că toate aceste companii fac profit. Dacă serviciul public este în directa noastră coordonare, putem face cu siguranţă economii, pentru că pe noi nu ne interesează să facem profit, iar compania noastră ar putea reinvesti un eventual surplus bugetar creat de aceste servicii. Cu alte cuvinte, există foarte multe beneficii de ordin material şi financiar pentru locuitorii Reşiţei, dacă internalizăm aceste servicii“, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.