Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Triplul campion mondial a analizat starea actuală a sportului pe care l-a practicat cu succes.

Cel mai titrat boxer amator român, Francisc Vaştag, apreciază că Federaţia Română de Box ar putea avea mari probleme, dacă nici anul viitor nu va avea buget din partea ministerului de resort.

„La Federația Română de Box sunt probleme, ca de fiecare dată. Nu sunt la zi cu tot ceea ce se mai întâmplă, însă, dacă nu vom avea buget de la minister nici anul viitor, va fi o mare problemă. Este cel de-al treilea an în care Federaţia Română de Box funcţionează fără buget. Să funcţionezi numai din sponsorizări şi prin eforturile cluburilor şi ale oamenilor cu suflet nu poate fi o soluţie. Noi trăim cu speranţa că acest lucru se va întâmpla, adică federaţia va primi buget, va reuni loturile pentru ca sportivii să facă pregătire şi să poată confirma la Campionatele Europene şi Mondiale”, a declarat Francisc Vaştag.

În topul sportiv întocmit zilele trecute de Clubul Municipal Reşiţa se află şi doi boxeri, Costel Ruţă (locul 7) şi Narcis Enescu (locul 9). Includerea lor în acest clasament e un motiv de bucurie, dar reprezintă totuşi o palidă consolare la finalul unui sezon în care boxul reşiţean s-a confruntat cu destule probleme.

„Din păcate, în acest an suntem undeva la limită. Ne-au plecat mulţi sportivi în afara țării, sportivi care deja au confirmat, ultimul dintre ei fiind Daniel Anca. El a fost campion naţional de juniori, de cadeţi, de tineret, iar când trebuia să aducă rezultate pentru club, la seniori, a plecat în Anglia, la tatăl lui. Nu putem să-i oprim. Cu toate acestea, mai vin copii din spate. Am avut o serie de turnee, chiar dacă amicale, dar având copii fără experienţă, le-au prins bine aceste deplasări la Timişoara, la Arad. Au fost plecaţi şi într-un cantonament de o săptămână în Austria. Iar în perioada 15-17 decembrie s-au aflat în turneu în Italia”, a mai precizat Francisc Vaştag.

În acest fel, spune fostul mare boxer, se încearcă testarea tinerilor boxeri în cât mai multe meciuri, pentru a prinde experienţă, iar anul următor să poată confirma la campionatele naţionale. Francisc Vaștag a deschis în Caraș-Severin programul național „Campionii României în școală, liceu și universitate”, fiind prezent la sfârșitul lunii noiembrie în mijlocul elevilor de la Colegiul Economic al Banatului Montan și de la Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița.