Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, la ceas de bilanţ. Potrivit datelor prezentate de către Instituţia Prefectului Caraş-Severin, în Reşiţa, în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice au fost efectuate, în decursul anului 2012, 42 de anchete sociale, au fost asistaţi şase bătrâni la Birourile Notariale, au beneficiat de ajutor social 53 de persoane şi au fost acordate 188 de ajutoare de urgenţă.

De asemenea, în perioada sezonului rece de la începutul anului au beneficiat de subvenţie la încălzirea locuinţei 1.500 de persoane de vârsta a treia. Pe parcursul acestui an au fost efectuate 640 de anchete sociale pentru acordarea dreptului persoanelor majore cu nevoi speciale.

În Anina, de serviciile socio-medicale oferite de Căminul pentru Persoane Vârstnice din localitate beneficiază 40 de persoane (capacitatea maximă fiind de 50). Pentru viitor, se intenţionează amenajarea unui spaţiu de petrecere a timpului liber la Casa de Cultură din centrul oraşului, precum şi înfiinţarea unei cantine sociale. În Bocşa sunt aproximativ 50 de persoane care beneficiază de servicii medicale şi sociale de îngrijire la centrul specializat, consiliul local luând în considerare redeschiderea cantinei de ajutor social. O astfel de cantină va fi deschisă în curând şi în Moldova Nouă.

În Oraviţa, 86 de porţii zilnice sunt oferite vârstnicilor şi familiilor cu mulţi copii la cantina socială, fiind efectuate 51 de anchete sociale pentru reevaluarea persoanelor cu handicap. „Am luat la cunoştinţă, în decursul acestui an, de principalele probleme cu care se confruntă locuitorii din Caraş-Severin care au ajuns la vârsta senectuţii. Am încercat să îi ajutăm şi sperăm ca, în 2013, să rezolvăm, măcar parţial, grijile acestora“, a precizat subprefectul de Caraş-Severin, Anton Paulescu, la ultima şedinţă a Comitetului din acest an.

„Vrem mai multă eficienţă. Comitetul este o instituţie fără rol decisiv, ci doar informativ. Se impune prezenţa, la şedinţe, a şefilor de instituţie, ca să rezolvăm probleme“, a declarat Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Pensionarilor din Caraş-Severin.

Flavius Rotariu