Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un proiect transfrontalier îşi propune să treacă „prin fereastra timpului“, alături de partenerii sârbi.La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc Şcoala gimnazială „Mihai Peia“, din Reşiţa, ediţia a V-a a conferinţei internaţionale „Cooperarea interpersonală cu privire la aprofundarea relaţiilor de bună vecinătate“.

Această conferinţă face parte din sustenabilitatea proiectului „Valori pentru moştenitori!“, proiect implementat de Şcoala cu clasele I-VIII Nr.6 Reşiţa, în cadrul Programulului PHARE 2005 CBC România – Serbia, în parteneriat cu Şcoala „George Coşbuc“ din Torac, Serbia.

„La conferinţa care a avut loc în aprilie 2008, participanţii au hotărât ca în fiecare an să se întâlnească toţi acei care cred în valorile democratice şi doresc să le promoveze prin cooperare transfrontalieră. Valorile unei comunităţi pot fi regăsite în viaţa socială, economică şi culturală. Fiecare cetăţean are datoria să cunoască istoria locului în care trăieşte, să analizeze prezentul pentru a-i pregăti viitorul. Indiferent de momentul şi domeniul abordat – social, economic, cultural – lucrările pot forma un curcubeu peste timp din care să se «adape» elevii noştri. Din acest considerent am ales ca temă pentru conferinţa din anul acesta «Prin fereastra timpului»“, a precizat Elena Crîsta, coordonator al echipei de proiect.

Împreună cu Primăria Reşiţa, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 9 şi Asociaţia Cogito (parteneri locali la acest proiect) activităţile se desfăşoară în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin.