Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu e păcăleală! De la 1 aprilie, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru carburanţi, gaze, energie electrică şi ţigări.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va intra în vigoare de luna viitoare, acest lucru ducând la scumpirea benzinei şi a motorinei cu 40 de bani pe litru. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină va costa în jur de 6,40 de lei, în timp ce litrul de motorină va depăşi 6,50 lei. Tot de la 1 aprilie se scumpesc şi gazele. Majorările anunţate sunt de 2% pentru consumatorii casnici şi 4% pentru cei industriali. Românii vor plăti mai mult şi pentru factura de curent ca urmare a unor măsuri menite să sprijine producţia de energie regenerabilă.

Practic, furnizorii de energie electrică vor fi nevoiţi să achiziţioneze o cantitate aproape dublă de certificate verzi aferente curentului livrat în 2013. Preţul acestor certificate se regăseşte în costul facturilor la curent. Şi tot de luna viitoare, fumătorii vor plăti cu aproape 50 de bani mai mult pentru un pachet de ţigări.