Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Deşi nu este foarte vizitată de cărăşeni, zona de agrement Văliug atrage turişti din multe alte judeţe ale ţării, însă aici vin destul de mulţi străini sau români plecaţi peste hotare la muncă. Ce îi atrage? Răcoarea atât de căutată în lunile de vară, oferită de sutele de brazi sau de apa rece de munte.

Nu sunt foarte multe locaţii de cazare, însă cele existente acoperă cererea. De la pensiuni foarte pretenţioase care au în ofertă şi cele trei mese zilnice până la locaţii unde există doar serviciul de cazare. Un astfel de loc este Debarcaderul TMK, unde nu doar angajaţii uzinei se relaxează, ci şi rudele acestora şi evident oricine doreşte acest lucru. Celălalt debarcader, „al UCMR“ cum este ştiut de oameni, a cunoscut „mâna“ unei investiţii majore şi oferă acum doritorilor condiţii deosebite.

Drumul către această zonă turistică este mai mult decât acceptabil, iar răcoarea oferită de păduri te însoţeşte până la Văliug. Plecând din Reşiţa, în circa 30 de minute parcurgi cei aproximativ 25 de km, fără grabă şi oprind din când în când pe marginea drumului unde găseşti precupeţe cu miere proaspătă, fructe culese din livadă cu câteva ore înainte sau vestiţii vânzători de „kurtos kalacs“. Odată ajunşi la primul ponton apar locaţiile moderne cu şezlonguri, băuturi fine şi muzică bună, întocmai ca la Mamaia, ce atrag foarte repede tinerii veniţi din judeţul nostru, din Timiş, Arad sau de peste graniţe. Pontoanele oferă locuri de plajă şi baie ziua, iar odată cu lăsarea serii se transformă în veritabile discoteci în aer liber.

Nu este o zonă numai pentru tinerii dornici de distracţie, pentru că mai apoi sunt debarcaderele celor două uzine din Reşiţa, unde o familie cu copii regăseşte tot confortul dorit. Turiştii aleg de cele mai multe ori să-şi gătească binecunoscuţii mici sau diferite alte preparate la grătar sau, dacă preferă, chiar la ceaun. Cei care nu sunt interesaţi de bucătăria în aer liber au la dispoziţie mai multe restaurante sau pensiuni unde se poate mânca o masă caldă sau se poate savura o îngheţată.

Un semn bun pentru Caraş-Severin este că încă mai există oameni care cred în turismul cărăşean şi care au decis să investească. Asta se vede cu ochiul liber după numărul costrucţiilor noi din zonă, care arată interesul oamenilor pentru această zonă superbă, care vă aşteaptă. Veniţi, vizitaţi şi bucuraţi-vă de una dintre multele minuni ale Caraş-Severinului.

Anca Preda