Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lipsa aglomeraţiei, temperaturile plăcute şi preţurile cu până la 40% mai mici decât în sezon determină tot mai mulţi turişti să-şi petreacă sfârşitul verii pe litoral, în ţară sau peste hotare. Agenţiile de turism îi atrag cu tarife greu de refuzat.

Lipsa aglomeraţiei, temperaturile plăcute şi preţurile cu până la 40% mai mici decât în sezon determină tot mai mulţi turişti să-şi petreacă sfârşitul verii pe litoral, în ţară sau peste hotare. Agenţiile de turism îi atrag cu tarife greu de refuzat, dacă ne gândim că un sejur de şapte nopţi la malul Mării Negre costă, în septembrie, mai puţin de 500 de lei de persoană.

„Începând cu finalul lunii august – începutul lui septembrie, hotelierii înscrişi în programele «Zile gratuite de vacanţă» şi «Plăteşti un loc şi merg doi» oferă sejururi la preţuri mult mai mici, comparativ cu cele din această perioadă. Astfel, pentru şase cazări, preţurile încep de la 181 de lei/persoană, fără masă, iar pentru şapte nopţi tarifele ajung la 405/lei de persoană, pentru staţiunile Eforie Nord, Venus, Neptun şi Saturn“, ne-a declarat Louisa Laeş, agent de turism.

Ofertele agenţiilor sunt atractive şi pentru cei care îşi doresc să ajungă, toamna aceasta, în Grecia sau Turcia. În iulie şi august e greu să mai găseşti oferte pentru Riviera Olimpului care să nu depăşească 400 de euro. În septembrie însă, pentru şapte nopţi plătite, la 125 de euro/persoană, turiştii beneficiază de trei zile de vacanţă gratuite, iar pentru pachetul de zece nopţi, achiziţionat la 150 de euro/persoană (transport şi cazare), turiştii primesc un bonus de patru zile gratuite. Tarifele sunt ceva mai piperate pentru insulele Creta şi Zakynthos, însă rămân mult mai ieftine decât în vârf de sezon.

De exemplu, un sejur de şapte zile pentru doi adulţi, din 15 septembrie, fără masă, costă 700 de euro, cu 318 mai puţin decât în iulie-august. În ceea ce priveşte Antalya, pentru o săptămână petrecută aici, în această perioadă, un cuplu plăteşte 1.237 de euro, pentru servicii ultra all inclusive. Din 1 septembrie însă, tariful scade la 900 de euro. „Sejururile în extrasezon au avantajele lor: excursiile opţionale sunt la jumătate de preţ, la fel şi cele din staţiune, iar dacă ne referim la Antalya, căldura este mult mai suportabilă în septembrie şi octombrie“, a mai precizat agentul de turism.

Roxana Bălan Nafiru