Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tour-operatorii au pachete atractive pentru cei care aleg să plece în vacanță până în luna mai, iar programele speciale pentru cei cu vârste de peste 55 de ani se bucură de succes şi în România.

Este vorba despre ofertele turistice dedicate seniorilor din toată Europa, care vor să se bucure de o vacanță, în extrasezon, din octombrie până în mai, în ţări precum Spania, Cipru, Portugalia, Italia şi, mai nou, Franţa.

În general, acest gen de vacanțe sunt gustate de cei care-şi doresc să viziteze obiective turistice şi locuri pline de istorie. Prețurile variază în funcție de fiecare destinație în parte.

În ultimii ani, numărul reșițenilor care au început să descopere Europa cu alți ochi, şi cu bani mai puțini – pentru că prin programele pentru seniori vacanţele sunt cu până la 50% mai ieftine comparativ cu tarifele din sezon – a crescut. Tour-operatorii spun că au deja clienți fideli, care-şi fac bagajele în fiecare sezon şi pleacă într-o nouă aventură.

„Agenția noastră vinde astfel de pachete de mult timp, şi vă pot spune că avem deja clienți fideli, care-şi stabilesc itinerarul de la o vacanţă la alta. Ceea ce nu ştiu însă mulți este faptul că acest program poate fi accesat de toate categoriile de vârstă, condiția fiind plata unui supliment de 50 de euro pe pachetul turistic“ ne-a explicat Gabrielei Rasovan, directorul unei agenții de turism din zona Universalul Vechi.

Din cauza crizei economice, în 2009, de teama de a nu pierde turiști în extrasezon, Guvernul spaniol a lansat un program special dedicat persoanelor cu vârste peste 55 de ani. Programul a fost rapid adoptat şi de alte ţări europene. Oferta acestei perioade pentru seniorii care aleg ca destinație turistică Costa Brava – Spania, include şape zile de răsfăț într-un hotel de patru stele, cu trei mese pe zi, și două excursii locale, la toate aceste servicii adăugându-se şi zborul cu avionul dus – întors, plus taxele de aeroport. Dacă vă întrebați şi cât costă, vă spunem că nu mai mult de 444 de euro de persoană.

Pentru cei care nu au ajuns niciodată în Italia, Roma – Sorrento, tour operatorii pun la bătaie pentru această perioadă sejururi de şapte zile, cu demipensiune, şi costuri de 480 de euro, cu tot cu taxe de aeroport. Același preţ, dar cu pensiune completă, şi pentru turiștii care-și doresc să viziteze capitala Portugaliei, Lisabona. 470 de euro/persoană scot din buzunare şi seniorii care-şi doresc să ajungă în Israel, la Bethlehem.

Operatorii de turism au şi o recomandare pentru cei care-şi planifică o excursie în Ţara Sfântă. „Dacă nu-şi doresc să stea ore întregi la cozi pentru a vizita obiectivele turistice din zonă, este bine să evite perioadele sărbătorilor, când Bethlehemul este aglomerat“, este sfatul Gabrielei Rasovan. JCS – Roxana Bălan Nafiru