Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Fiecare raport legat de asigurarea siguranței civice a comunității se termină invariabil, de câțiva ani încoace: …e un județ „liniștit și sigur“. Motto-ul s-a repetat și la finalul raportului pe primul trimestru al anului în curs al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), prezentat în plenul ședinței ordinare a Consiliului Județean.

Potrivit documentului, infracțiunile sesizate au scăzut cu 11% față de anul 2016, în perioada raportată fiind sesizate 1.691 de infracțiuni, dintre care 138 de natură economico-financiară, 1.051 de natură judiciară și 502 de altă natură. Și veștile bune nu se opresc aici.

Infracționalitatea judiciară a înregistrat în primul trimestru din 2017 o scădere de 8,2% față de perioada similară din anul trecut. Scad infracțiunile contra persoanei cu 12%, cu 13,67% lovirile și alte violențe. Infracțiunile sesizate contra patrimoniului scad de la 771 la 730, la fel furturile din locuințe, din societăți comerciale, din buzunare, tâlhăriile și înșelăciunile“, se precizează în raportul semnat de consilierul județean Ioan Crina, președintele ATOP Caraș-Severin.

În ceea ce privește criminalitatea în mediul rural, în cursul trimestrului I au fost sesizate 597 infracțiuni, cu 14,46%mai puține comparativ cu 2016. „Infracțiunile contra persoanei scad de la 234 la 193, cele contra patrimoniului scad de la 213 la 193, scad tâlhăriile și ultrajul“, se mai precizează în documentul amintit.

La capitolul siguranță rutieră, ca urmare a activităților executate de agenții de poliție s-au constatat 10.446 contravenții, dintre care 922 au fost aplicate altor categorii de participanți la trafic decât conducătorilor auto: pietoni (785), bicicliști (58), conducători de mopede (patru), căruțași (23). „Având în vedere scăderea înregistrată la infracțiuni sesizate și faptul că numărul infracțiunilor cu mare violență este scăzut, apreciez că județul nostru poate fi caracterizat ca fiind un județ liniștit și sigur“, precizează Crina în concluzia finală a raportului prezentat consilierilor județeni.