Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cercul vicios al autorizaţiilor de funcţionare pentru şcoli şi grădiniţe, fără soluţii imediate.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a prezentat recent o informare privind investiţiile la unităţile de învăţământ preuniversitar din Caraş-Severin pe parcursul anului 2014 şi în primul trimestru din acest an care să asigure îmbunătăţirea condiţiilor desfăşurării corespunzătoare a procesului de învăţământ şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare obligatorii.

„Inspectoratul a transmis în fiecare an propunerile pentru alocarea de fonduri de la bugetul de stat în vederea finalizării sau continuării lucrărilor de investiții din județ. Propunerea a fost întocmită ținând cont de valoarea lucrărilor realizate și nedecontate aferente contractelor încheiate în perioada 2007-2009 de către primării şi unitățile de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică. Sunt în execuție în cadrul Programului Operaţional Regional, ca obiective de investiții, două campusuri şcolare (Caransebeş şi Oraviţa) şi extinderea sălii de sport de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa“, a precizat inspectorul general Nicolae Grindeanu.

Fiind interpelat de către prefectul Nicolae Ciobanu cu privire la autorizaţiile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ din județ, Grindeanu a explicat că încă mai sunt şcoli şi grădiniţe care îşi desfăşoară activitatea cu derogare, întrucât nu dispun de utilităţile necesare.

„Vorbim de apă şi canalizare, de faptul că grupurile sanitare sunt unde sunt, dar aceste lucruri ţin de autoritatea locală. Clădirile respective corespund necesităţilor. Sunt probleme legate de mentenanţa şi operarea centralelor termice, asta din lipsa personalului auxiliar desemnat. A venit acum o suplimentare de 20 de posturi pentru personalul nedidactic şi care va fi repartizat acolo unde este necesar“, a mai adăugat inspectorul şcolar general.