Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Marţi seară, liderii PNL au adoptat o rezoluţie privind ieşirea de la guvernare. Aceasta mai prevede şi demisia în bloc a miniştrilor şi secretarilor de stat liberali, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi poziţia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta.

„Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar care nu s-a luat uşor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Toată alianţa pe care am construit-o, am dus-o trei ani şi 20 de zile a avut un sens atâta vreme cât am putut spera că obiectivele, promisiunile, sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe. Ni s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, să avem curajul să constatăm ceea ce e adevărat: că USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe“, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, acesta precizând că se va cere şi demisia premierului: „Ponta a primit mandatul în fruntea unui guvern USL, în urma unui vot copleşitor al cetăţenilor României, pe un program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră. În urma demisiei, s-ar urma procedura. Domnul Ponta ar avea prima şansă de a obţine un nou mandat dacă are majoritate. Probabil că nu o va face domnul Ponta. Dacă nu va face acest lucru, PNL va rămâne în opoziţie. Noi nu am dezertat de la obligaţia de a guverna, că suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un guvern care a încălcat mai multe înţelegeri“.

Marcel Vela, şeful liberalilor cărăşeni, a spus că „nu este nimic dramatic în faptul că intrăm în opoziţie. Este un semn sănătos al democraţiei din România şi, din această seară, iată, există o opoziţie activă care va apăra cetăţeanul şi care va lua atitudine în orice derapaj guvernamental sau parlamentar. Renunţarea la funcţii este încă o dovadă că ne respectăm principiile şi onoarea liberală, este un act de demnitate al unui partid mare, nu suntem legaţi de scaune şi nu acceptăm să fim puşi la colţ“.

Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, ne-a declarat marţi seara că regretă că „s-a pus capăt unui proiect politic de succes în care românii au crezut, pe care l-au votat în proporţie covârşitoare şi căruia astăzi trebuie să-i punem punct. Viaţa merge înainte şi România trebuie guvernată. USD, cu responsabilitate politică, îşi asumă guvernarea, continuând în cea mai mare parte programul de guvernare al USL. Într-o săptămână vom avea un nou guvern, poate cu alte ministere iar rolul nostru, al liderilor politici din Caraş-Severin, este să luptăm pentru acest judeţ care nu mai poate trăi din siderurgie şi minerit. Sunt obiective imediate, avem altele pe termen mediu (până în 2016) şi nu mă voi mai referi la cele pe termen lung pentru că românii nu mai au răbdare. Ştiu ce lipseşte la Reşiţa (gazul metan şi locurile de muncă), ştiu ce lipseşte la Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Oraviţa şi, de ce nu, în Băile Herculane, care trebuie să redevină o staţiune europeană”.

Deşi nu mai există USL, Ion Mocioalcă ne-a mai spus că nu îşi doreşte ca parteneriatul avut cu colegii din USL să înceteze: „Sper ca parteneriatul avut cu colegii din USL să nu înceteze, aşa cum nu a încetat opt ani de zile cât PSD a fost în opoziţie, iar eu am fost alături de proiectele lor”.

Nina Curiţa