Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La sediul PSD Caraş-Severin din Reşiţa a fost semnat vineri actul ce dă fiinţă Uniunii Social Democrate în județ.

Au parafat protocolul preşedinţii filialelor cărăşene a PSD (Ion Mocioalcă), PC (Ioan Ţundrea) şi UNPR (Ion Tabugan). Despre rolul pe care l-a avut crearea acestei alianţe au vorbit fiecare dintre ei, într-o conferinţă de presă care a precedat evenimentul.

„E unul din momentele care-mi plac mie şi cred că şi colegilor, pentru că mai rar se întâmplă astfel de evenimente politice la nivel de județ. Era normal, după ce s-a întâmplat la Bucureşti acum zece zile. Constituim o alianţă politică pentru a participa pe liste comune la alegerile europarlamentare şi, în noul context politic, poate nu numai. Nu putem vorbi azi despre întreg mandatul pe care îl va avea USD, dar vreau să vă spun că uniunea nu a fost constituită ca o contrapondere la USL şi că nu şi-a propus, în momentul în care s-au semnat documentele de înfiinţare ca această alianţă electorală să scoată de la guvernare, treptat, PNL-ul. În continuare îmi exprim speranţa că până luni (24 februarie – n.r.) liderii celor două partide vor ajunge la un consens pentru guvernare”, a precizat Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin.

Bazându-se pe experienţele trecute alături de ceialţi doi copreşedinţi ai USD, Mocioalcă a apreciat că nimeni şi nimic nu-i va împiedica să-şi propună ca USD în Caraş-Severin să câştige europarlamentarele cu peste 35%.

USL încă trăieşte, USD a venit de la sine

Preşedintele filialei cărăşene a Partidului Conservator, Ioan Ţundrea, a ţinut să precizeze că toţi trei liderii politici aflaţi la masa de semnare a protocolului fac parte din Uniunea Social Liberală.

„Încă suntem în cadrul USL şi sperăm ca lucrurile să rămână în această structură, cum ne-a votat electoratul. Aş fi dorit foarte mult ca şi liberalii să facă parte din grupul cu care să mergem la europarlamentare. Singura formă pentru europarlamentare este aceasta, aleasă în prezent, o alianţă electorală ca liberalii să meargă singuri. E o soluţie tehnică şi legală”, a declarat Ţundrea.

Preşedintele UNPR Caraş-Severin consideră că alianţa nou formată este o prelungire a Alianţei de Centru – Stânga (ACS). „USD a venit de la sine, şi, dacă e s-o luăm deschis, şi cu acordul PNL-ului, pentru că ei au spus clar că nu ar avea nimic împotrivă. Mi se pare normal şi firesc să câştigăm. USL există, dar nici nu ne putem împotrivi deciziilor de la Bucureşti”, a punctat Ion Tabugan.

Potrivit declaraţiilor celor doi copreşedinţi, în cadrul Uniunii Social Democrate PC aduce 5.500 de membrii cărăşeni activi, iar UNPR se bazează pe cele 5.313 adeziuni pentru care „există actele doveditoare”.

Flavius Rotariu