Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioadă de criză, numărul pensionarilor români a crescut, iar asta în condiţiile în care vârsta medie efectivă de pensionare a românilor este de 56 de ani, mult sub cea standard (65 la bărbaţi şi 60 la femei), şi cea mai redusă din cadrul UE.

Astfel, conform unui clasament realizat de Econtext, comparativ cu cel de-al treilea trimestru al anului 2008, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an sunt cu 77.000 mai mulţi pensionari. Însă, această tendinţă nu este una la nivelul întregii ţări, întrucât există şi judeţe unde numărul pensionarilor a scăzut.

Cel mai mult acesta a crescut în Braşov, cu 6.895 de persoane, în timp ce scăderea cea mai mare s-a înregistrat în Dâmboviţa – 2.117. În acest top, judeţul nostru este ultimul dintre cele în care numărul pensionarilor a crescut, cu numai 153 de persoane.

Însă lucrul îngrijorător este că cei 79.425 de pensionari înregistraţi în luna iulie a acestui an ne clasează pe locul patru la nivel naţional în ce priveşte ponderea acestora în populaţia judeţelor. Altfel spus, unul din patru cărăşeni primeşte pensie

Nina Curiţa