Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Zilele acestea se fac ultimii paşi în vederea alegerii unui nou rector, a directorilor şi a membrilor consiliilor departamentelor.

Trei la număr sunt candidaturile depuse pentru fotoliul de rector al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, în cursă intrând prof.univ.dr.ing. Sava Ianici, conf.univ.dr. Venera Manciu şi prof.univ.dr.ing. Eugen Răduca.  Luni, 1 februarie, a avut loc întâlnirea celor trei candidaţi înscrişi pentru funcţia de rector, pentru un mandat în perioada 2016-2020, cu alegătorii. Candidaţii şi-au prezentat planurile de management pe care le-au propus comunităţii academice pentru acest mandat, iar cei prezenţi au pus întrebări, după cum ne-a spus prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul UEMR. Atmosfera a fost una de lucru, păstrând sobrietatea academică. Potrivit calendarului alegerilor şi concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi desemnarea membrilor în structurile de conducere, marţi, 2 februarie, au loc alegerile la nivel de departamente (pentru funcţiile de directori şi membri ai Consiliului fiecărui departament), iar miercuri, 3 februarie, alegerea rectorului.  Au drept de vot toate cadrele didactice titulare şi reprezentanţii studenţilor din toate structurile colective de conducere (din Consiliile facultăţilor, Consiliul de Administraţie şi Senat). Adică 91 de cadre didactice, dintre care cinci au contractul individual de muncă suspendat, respectiv 15 studenţi.

Dacă subiectul fuziunii prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara a fost total evitat în planul de management prezentat de către Venera Manciu, acesta a fost atins tangenţial de către Sava Ianici. În schimb, deşi a respins public ideea fuziunii, Eugen Răduca o accentuează în planul de management, considerând-o la început o „şmecherie“, fără a o respinge însă cu vehemenţă. O propune, în schimb, ca soluţie, aplicabilă „după un timp rezonabil (…) în mod transparent şi responsabil“. Indiferent dacă e „pro“ sau „contra“ fuziunii, ori dacă va fi ales sau nu rector, să sperăm că mediul academic reşiţean îi va respecta invitaţia „să punem capăt dezbinării“!