Reactualizat la:

Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa preţuieşte valoarea şi promovează performanţa

Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa preţuieşte valoarea şi promovează performanţa
Referitor la articolul intitulat „Vela nu dispare peste noapte“, apărut în numărul de vineri, 14.10.2010, al cotidianului Jurnal de Caraş-Severin, Departamentul de Relaţii Publice şi Comunicare al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, în vederea informării corecte a cititorilor, face unele precizări.

 (10 comentarii)

Rectifica

1. „Vela nu dispare peste noapte“ şi avem convingerea că nu va dispărea nici peste ani. Doar iese la pensie.
Domnul profesor universitar dr. ing. Ion Vela, cel de-al treilea rector al Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, a condus destinele universităţii timp de opt ani, animat de cele mai înalte idealuri şi dragoste faţă de învăţământul superior reşiţean. Întreaga comunitate academică îi poartă şi îi va purta recunoştinţă veşnică pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării şi modernizării universităţii. În plus, domnul profesor universitar dr. ing. Ion Vela se bucură de recunoştinţa caldă a zecilor de generaţii de studenţi, pe care i-a iniţiat în tainele profesiei şi respectul celor 14 doctoranzi, pe care îi coordonează cu profesionalism şi competenţă.
Pe de altă parte însă, după o viaţă împovărată de nenumărate responsabilităţi, dar şi luminată de satisfacţia unui număr impresionant de realizări, obţinute pe plan ştiinţific, managerial şi politic, pensionarea, în condiţii financiare care pot susţine un trai mai mult decât decent, ar trebui să fie un moment în care să putem privi cu bucurie spre o binemeritată linişte şi nicidecum un moment al declaraţiilor încrâncenate şi acuzelor nefondate.

2. Pe parcursul anului 2010, Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa s-a confruntat şi se confruntă, asemenea tuturor instituţiilor publice, cu serioase probleme în legătură cu subfinanţarea, probleme inerente situaţiei de criză economică mondială. Din acest motiv, s-au impus măsuri hotărâte şi dureroase de reducere a cheltuielilor salariale, măsuri care au vizat atât creşterea normelor didactice, în limitele prevăzute de lege, cât şi reducerea numărului de angajaţi. Această din urmă măsură s-a realizat prin pensionarea a 23 de persoane (nouă angajaţi din serviciile administrative şi 14 cadre didactice). Raportat la numărul de angajaţi ai UEMR, s-a procedat la pensionarea a 9,2% din efectiv.
Toate pensionările au intervenit după împlinirea vârstei legale de pensionare. Aşa cum este firesc, toate cadrele didactice pensionate, după o viaţă dedicată activităţii didactice şi cercetării ştiinţifice, sunt persoane cu impresionante realizări, recunoscute la nivel naţional şi internaţional.
În egală măsură însă, şi cadrele didactice mai tinere din Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, fără a fi ajuns la vârsta de pensionare, se bucură de recunoaştere naţională şi internaţională, unul dintre criteriile de performanţă impuse universitarilor fiind acela de „vizibilitate“. Acest criteriu este legat indisolubil de buna cunoaştere a limbilor de circulaţie europene şi se măsoară prin indicatori cum sunt: profesor invitat pentru stagii de predare la universităţi din ţară şi străinătate, expert invitat în colective transnaţionale de cercetare, key-speaker sau moderator la diferite manifestări ştiinţifice, membru în conducerea organizaţiilor ştiinţifice de profil, coordonator de reţele universitare naţionale şi internaţionale, coordonator de programe de cercetare naţionale şi internaţionale etc. Lista realizărilor cadrelor didactice universitare reşiţene se poate consulta pe site-ul universităţii.

3. Funcţia de preşedinte al universităţii este o funcţie de conducere. Conform Statutului personalului didactic, art.74(2): „Persoana aflată într-o funcţie de conducere poate fi revocată din funcţie prin procedura folosită pentru alegere, la iniţiativa unei treimi din numărul total al electorilor. Audierea persoanei respective este obligatorie“. Pe toată durata mandatului său, nu a existat nici un fel de iniţiativă de revocare din funcţia de preşedinte al universităţii a domnului prof. univ. dr. ing. Ion Vela.

4. Conform Cartei UEMR, art.76: „Rectorul poate delega oricare din competenţele sale preşedintelui universităţii, prorectorilor şi secretarului ştiinţific, pe baza deciziei scrise“.
În data de 1.3.2010, rectorul universităţii a comunicat Biroului Senatului că doreşte să delege preşedintelui universităţii atribuţii noi, care vizează relaţia cu mediul de afaceri şi instituţiile publice, în vederea intensificării colaborării cu acestea (practica studenţilor, cercetare, definirea ofertei de formare continuă etc.). Concomitent, coordonarea activităţii sportive şi culturale a studenţilor, atribuţii considerate mai puţin importante şi asumate până la acel moment de către preşedintele universităţii, au fost delegate către prorectorul responsabil cu relaţia cu studenţii, respectiv directorul Direcţiei Generale Administrativ-Financiare.
Pe cale de consecinţă, în conformitate cu Regulamentul din 22.12.2009, publicat în MO nr.920 din 29.12.2009, care se referea la reorganizarea cluburilor sportive universitare din toată ţara, a fost înaintată ministerului propunerea de modificare a Consiliului de administraţie al Clubului Sportiv Universitatea şi a preşedintelui CSU. Ulterior, ministerul a anulat Regulamentul, urmând să revină cu o variantă modificată, astfel încât toate propunerile privind noile consilii de administraţie, venite din partea universităţilor, şi-au pierdut valabilitatea.

5. Încă din anul 2008, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a intenţionat să reorganizeze Comisia Naţională pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. În această ordine de idei, în data de 31.07.2008, a solicitat tuturor universităţilor propuneri pentru noua comisie.
În şedinţa sa din data de 2.9.2008, Senatul UEMR a hotărât prin vot să propună pentru noul CNATDCU două persoane, respectiv: prof. univ. dr. ing. Viorel Câmpian (23 voturi) şi prof. univ. dr. ing. Ion Vela (15 voturi). Aceste două propuneri au fost înaintate MECTS prin adresa nr. 1165/19.09.2008. Între timp, s-a schimbat conducerea MECTS, s-a stabilit altă ordine a priorităţilor şi reorganizarea CNATDCU a întârziat. Drept urmare, şi în prezent, CNATDCU funcţionează cu vechea componenţă, fără ca UEMR să fi solicitat vreodată înlocuirea reprezentantului său în aceasta.Comentarii 10

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Trebuie să te hotărăşti pe ce adresă vrei să votezi permanent
REŞIŢA - Cetăţeanul supărat că nu a putut să voteze în Lunca Pomostului, unde s-a mutat, fiindcă figura pe [...] mai multe »
Şantaj la Ambulanţa cărăşeană! Directorul şi patru angajaţi au făcut un calvar viaţa unei femei!
CARANSEBEȘ - Fostul consilier local PSD, caransebeșeanul Adrian Truică, actualul director al Ambulanței [...] mai multe »
Cod portocaliu de vânt puternic prelungit în Caraş-Severin
CARAŞ-SEVERIN - Încă de aseară, de la ora 21.00, ANM a transmis o avertizare de vânt puternic în judeţ, cu viteze [...] mai multe »
Şcoala Pittner va fi reabilitată
REŞIŢA - Clădirea de patrimoniu, cunoscută de reşiţeni ca Şcoala Pittner, va fi restaurată, urmând să aibă [...] mai multe »
Prefectul speră la „drumuri negre“ şi iarna aceasta
REŞIŢA - Matei Lupu a anunţat că va face controale, pentru a se asigura că drumarii cărăşeni sunt pregătiţi [...] mai multe »
În fieful PSD de la Oțelu Roșu, condus de Mălăiescu, Iohannis a făcut legea
OȚELU ROȘU - Dacă în Valea Almăjului reabilitarea drumurilor a fost un atu pentru PSD la vot, nu același lucru îl [...] mai multe »
Instanța a decis! Mihaela Popovici nu se întoarce la spital!
CARANSEBEŞ - Fostul manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș a pierdut definitiv procesul pe care-l [...] mai multe »
Un premiu de poveste dedicat Reşiţei, care „îşi merită şansa ei“
REŞIŢA - Este vorba de premiul obţinut în cadrul Galei Profit.ro de un deschizător de drumuri care a ales să [...] mai multe »
Cadou pentru fiu: ţeapă de 2300 de lei!
REŞIŢA - Un bărbat de 80 de ani ar fi fost abordat pe stradă, luni, 11 noiembrie, în zona Centrul Civic, de doi [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou