Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Distribuitorul regional de gaz susţine că în primele patru luni ale lui 2017 au fost înregistrate aproximativ 900 de suspiciuni de consumuri frauduloase, care ar fi generat un prejudiciu total estimat de aproximativ 2,5 milioane de lei. În judeţul Caraş-Severin au fost identificate 21 de situaţii de consum fraudulos de gaze naturale.

Potrivit celor de la E.On, 442 dintre cazuri sunt furturi de gaze naturale din cele 20 de judeţe din aria de competenţă, din Banat, Transilvania şi Moldova. Celelalte 454 de cazuri reprezintă furt de curent, pe care operatorul îl furnizează doar în zona Moldovei.

Operatorul de gaz se declară continuu preocupat să combată intervenţiile neautorizate la aparatele de măsură, atât la instalaţiile de gaze naturale, cât şi la cele de energie electrică, dar şi a improvizaţiilor făcute de unii cetăţeni pentru a face consum, fără contorizare. „Aceste intervenţii aduc prejudicii importante şi, totodată, pot genera incidente deosebit de grave, cu însemnate pagube materiale şi/sau victime umane. De aceea, prin intermediul echipelor specializate, sunt efectuate permanent verificări în teren, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale şi/sau energie electrică din reţelele de distribuţie. Verificările în teren au la bază programe informatice şi instrumente moderne pentru a identifica eventualele consumuri frauduloase la consumatori, prin ocolirea mijloacelor de măsură sau prin intervenţii asupra acestora“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În plus, prin astfel de improvizaţii, atât cei care le fac cât şi cei din jur sunt expuşi la pericole de incendii, explozii, electrocutări sau întreruperi în furnizarea gazului sau curentului. Şi totul are iz penal, faptele odată constatate, urmând să-şi urmeze cursul spre o condamnare.

„Compania recomandă consumatorilor să nu accepte «ofertele» venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale şi/sau energie electrică, în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite a împiedica înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale şi/sau energie electrică consumate“, se mai arată în documentul citat. Distribuitorul de gaz face apel la spiritul civic al celor care observă asemenea intervenţii, care să sesizeze societatea sau organele de cercetare penală.