Noile date referitoare la deţinerea autorizaţiei de funcţionare solicitate de către unităţile de învăţământ arată că sunt 339 de şcoli şi grădiniţe care au deţinut autorizaţii valabile în anul şcolar 2014 – 2015, iar cu câteva zile în urmă datele arătau că sunt 348 de unităţi şcolare care au autorizaţii sanitare de funcţionare valabile pentru anul şcolar care stă să înceapă. Nouă unităţi au obţinut autorizare nouă, şi anume grădiniţele cu program normal din Gârbovăţ, Prigor, Nr. 3 din Oraviţa, Ramna, Mociur (Reşiţa) şi Mehadica. De asemenea, sunt proaspăt autorizate şcoala primară din Gârbovăţ şi cele gimnaziale din Şopotu Nou şi Copăcele. DSP a precizat că nu au fost cazuri de retragere a autorizaţiilor până acum, iar numărul unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare este de 96. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural, dar şi în Moldova Nouă sau Oraviţa.
Motivele pentru care grădiniţele şi şcolile respective nu deţin autorizaţia sunt legate de lipsa apei curente, potabile, grupuri sanitare necorespunzătoare (fără sursă de apă curentă, neigienizate), săli de clasă neigienizate, mobilier deteriorat, necorespunzătoare activităţii instructiv – educative, unităţi de învăţământ aflate încă în lucrări de reabilitare (activitatea se desfăşoară în alte spaţii amenajate de primării), se precizează în informarea DSP Caraş-Severin. Mai există situaţii în care, din cauza numărului foarte mic de elevi, investiţiile în spaţiile de învăţământ sunt considerate nejustificate de către autoritatea locală.
Prin serviciul control în sănătate publică au fost efectuate 144 de controale, iar printre cele cu neconformităţi se regăsesc unităţi de învăţământ din Jupa, Bozovici, Caransebeş, Reşiţa, Soceni, Obreja sau Ezeriş, fiind aplicate avertismente sau amenzi. Neconformităţile amintite sunt legate de deteriorări ale mobilierului, spaţiu insuficient sau lipsa spaţiilor necesare depozitării producelor Programului cornul şi laptele. În Bocşa, la grădiniţele cu program prelungit meniurile sunt neavizate din cauza lipsei unui medic şcolar. „Au fost prescrise recomandări cu termene de remediere a deficienţelor constatate, urmând a fi efectuate recontroale. De asemenea, după data de 15 septembrie vor fi controlate cu precădere şcolile din mediul rural unde, pe parcursul vacanţei, nu a putut fi verificată în totalitate respectarea normelor în vigoare“, se mai precizează în datele DSP.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro