Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a dat publicităţii datele statistice comparative legate de indicii activităţii din teritoriu, pe mai multe segmente şi referitor la fiecare județ în parte. Acestea amintesc faptul că, din peste un milion de profesionişti activi din punct de vedere juridic la nivel naţional în ultima zi a lunii trecute, 12.096 se regăsesc în judeţul Caraş-Severin, în creştere cu 5,61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicele de creştere este sensibil egal cu cel al variabilei înregistrate la nivel naţional (5,96%).
O veste bună se regăseşte în dinamica înmatriculărilor efectuate în judeţul nostru luna trecută (faţă de ianuarie 2013), care, deşi reprezintă un procent de doar 2,60%, este unul pozitiv, faţă de majoritatea judeţelor din ţară, care au înregistrat termeni negativi pe acest segment (la nivel naţional fiind de -4,52%). O pondere importantă în economia judeţului o au firmele înfiinţate de către studenţi, societăţi ce beneficiază de prevederile HG 166 din 2003 (facilităţi la înmatriculare): de la aplicarea actului normativ, în Caraş-Severin au luat fiinţă 283 de astfel de firme, din care 194 încă sunt în funcţiune (89 fiind radiate după perioada de trei ani prevăzută în normele în vigoare) şi celelalte fiind radiate.
Vestea cea mai tristă pentru economia judeţului vine odată cu dublarea numărului de societăţi intrate în insolvenţă în prima lună a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (de la 11 la 22), doar Mehedinţi şi Mureş fiind judeţele care ne depăşesc la această situaţie statistică (166, respectiv 206%). Din anul 1991 şi până la 31 ianuarie 2014, în Caraş-Severin au luat naştere 1.587 de firme cu participare de capital străin, lucru care ne situează pe locul 22 la nivel naţional în funcţie de numărul respectiv.
Flavius Rotariu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro