Apelul organizaţiei WWF pentru salvarea legislației de protecție a naturii în Europa a avut ca rezultat 520.325 de semnături care au dus la organizarea a ceea ce a devenit cea mai mare consultare publică a Comisiei Europene.
„Efortul nostru continuă alături de alte trei ONG-uri importante de la nivel european: Birdlife, Friends of the Earth și European Environmental Bureau. Împreună ne vom strădui să salvăm Directivele Natura 2000 și, prin asta, cele 531 de arii naturale protejate din țara noastră și bogăția de specii de floră și faună pe care o mai avem“, se precizează pe site-ul oficial al WWF Romania.
Datele legate de ariile protejate, prevăzute şi în Eurobarometru, arată că în România sunt 531 de arii protejate Natura 2000, ce acoperă aproximativ 23% din suprafața țării, în timp ce cele 27.000 de arii protejate de la nivel european acoperă aproximativ 22% din teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, circa 60% din speciile de floră și faună din România sunt într-o stare nefavorabilă, procent similar celui înregistrat la nivel european.
În opinia organizaţiei, 200-300 miliarde euro/an reprezintă valoarea diverselor beneficii pe care le generează rețeaua de arii protejate Natura 2000. Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeană, conține recomandările WWF în ceea ce privește integrarea biodiversității ca obiectiv transversal în program.
S-au obținut mai mulți bani pentru biodiversitate în cadrul Axei Prioritare 4 „Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminarea siturilor poluate istoric“. De la o alocare inițială de 50 milioane de euro s-a ajuns, în programul aprobat, la 350 milioane, mai mult decât în perioada 2007-2013.
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro